Forex учебник

„Аз съм много внимателен човек, но това не означава, че съм песимист. Да го наречем позитивно мислене с оглед на реалността.“ Доналд Тръмп.

Много е сложно човек да бъде винаги силно концентриран, фокусиран и дисциплириран, докато търгува Форекс, а това изисква добра почивка и здравословен начин на живот. Няма как човек да бъде всичко изброено, ако често е физически и психически уморен. Тази умора е главният неприятел на фокусирането. И обратно, когато човек е в добра физическа и умствена форма, то и фокусът му ще бъде с положителна нагласа.

Всеки трейдър изпитва естествена необходимост от почивка, за да поддържа своята концентрация, а тя от своя страна изсмуква енергийните ресурси. Когато човек остава без енергия, той може да се върне към свои стари привички. Когато човек загуби голяма част от енергийния си запас, той започва да прави грешки, като да предизвиква търговски интервенции, да се парализира от анализи, да загуби контрол над емоциите си и което е най-опасното – да забрави за своя план за търговия в определен момент.

Както става ясно, за да може човек да бъде активен в трейдинга, той се нуждае от добър фокус, тоест бистър и ясен ум, за да успява да чете какво му казва пазара, защото в противен случай той се превръща в пасивен играч.

В смисъла на енергията може да се направи разлика между пасивния и активния форекс уастник. Докато активният ще може във всеки един момент да прави подробен анализ на възможностите, той ще бъде в състояние да оптимизира печалбата, като сведе до минимум загубата. Той не би оставил нито един детайл на случайността и ще определи далновидно още преди да направи определена сделка моментите на влизане в пазара, целевите стопове и крайната цел. За да продължи да бъде концентриран, да продължи да прави ефективно наблюдение на пазара и във всяка възможност да прогнозира каква е вероятността за печалба, активният играч се нуждае от високи нива на енергия.

Когато един форекс участник действа при спад на своята енергия, то фокусирането и концентрацията му са нестабилни. Пасивният трейдър, ако може да се нарече тка условно, обикновено не успява да обхваща всички детайли и успява да види всяка възможност, който съвпада с неговия план за търговия. Има реален риск да изостави в един момент предначертаните си правила или дори да стена по-емоционален. Съвкупността от всичко това поставя под сериозен риск свободния му капитал.

Ето няколко важни неща, за да може трейдърът да е с висока концентрация и добър фокус:

1. Добър сън. Сънят е от много голямо значение за физическото и психическо състояние на всеки човек. Ако човек заспива трудно или няма редовно 6 часа здравословен сън, то той неминуемо ще се чувства уморен.

2. Здравословна храна. Важно е да се ограничи приемът на кафе и захар, защото те са отрицателно въздействие върху психическата форма на трейдъра. За предпочитане е да се приемат много течности и да се набавят полезни хранителни вещества. Много от най-добрите трейдъри в света споделят, че пазят специални диети, за да са в по-добра кондиция.

3. Здраво тяло. Едва ли са много трейдърите, в чиито план фигурират физически упражнения преди активни занимания с форекс. Значителна част от тях се заседяват за дълго пред екрана и това довежда до спад на аербните ресурси, а те до перманентно чувство на умора и загуба на кондиция и концентрация. Професионалните трейдъри отделят минимум 10 минути за упражнения преди да започнат да търгуват.

4. Правете почивки. Не е необходимо човек да е постоянно пред монитора. Добре е трейдърът да си почива, когато активността във Форекс е малка, за да може да поддържа енергийния си баланс в добра кондиция и да има ясен ум, с който да прави детайлен и цялостен анализ на пазара, докато го наблюдава.

5. Не бива да се забравя, че трейдинга не е спринт, а маратон. Със загубата на концентрация и спадът в нивото на физическа и умствена енергия, тредйдърите губят и възможността да се придържат към предварително изградения си план за търговия. Ако човек не си дава сметка, че има силна зависимост между енергията и ефективността от трейдинга. Ниската концентрация води до ниски резултати. И обратното, когато човек осъзнае, че тази зависимост е важна за всеки, то той ще получи контрол над трейдинга и той ще контролира енергията си.

В противен случай, когато човек пренебрегне този важен аспект, то съзнателно ще скъси интервала, в който ще бъде напълно фокусиран.

За повече информация, публикацията Форекс обучения, е свързана с темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *