Forex книги

„Вярвам, че всеки ден е необходимо да отделяте време за това просто да седнете и да мислите. Аз например мисля и чета едновременно. Това прави моите решения по-малко импулсивни.“ – Уорън Бъфет.

Тази статия цели да запознае читателя с Импулсният показател (Momentum indikator) във Форекс. Съществуват голям брой книги, относно индикаторите, а с този пост ще се опитаме да обобщим тази тема.

Ако човек е търгувал вече за известно време, има огромна възможност, да се е сблъсквал с този показател в MetaTrader 4 платформата за търговия. Но ако е начинаещ в търговията или просто не знае как работи индикатора, човек може да прочетете тази статия, защото тя ще обясни накратко важните неща около индикатора на инерцията и правилния начин за да се използва във валутната търговия.

Дефиниция и изчисление на Импулсния показател

Първо, нека се започне с дефинирането какво е индикатора. Той се определя като индикатор за движение, който е създаден, за да се установят възможностите или скоростта на движение на цените. Той сравнява най-новата с предишната цена при затваряне на всеки период от време и съществува на един ред по своя собствена специализирана диаграма, която го отделя от ценовите барове.

Подобно на ATR индикатора, така и при Импулсния индикатор инерцията може да се изчисли лесно. Въпреки че търговците използват няколко разновидности на Импулсния индикатор, универсалното изчисляване на индикатора е:

M = (CP / CPN) * 100

Индикаторът за Импулс „М“ е отношението на сегашната цена при затварянето на „CP“ и Цената при закриване „N“ и Периодите преди „CPN“. На снимката по-долу може да се види Импулсния индикатор с променлив определен период 10минути. Така че по-кратко, сравнението на индикатора спрямо текущата цена на цената от преди 10 минути (на таблицата по-долу се използва M1 времева рамка).

Как се търгувате с Индикатора на инерцията?

Като индикатор за скорост, той определя цената всеки път, когато тя се движи надолу, нагоре и с колко. Той може да се използва като търговски сигнал или за потвърждаване на сделки на база действието на цените.

1) 100 Пресичане на линията. Това е мястото, където цената пресича под или над линията на 100 сигнала. Той може да бъде представен като покупка или продажба на сигнала. Всеки път, когато цената е над 100, това е знак, че цената започва да се движи нагоре, спад под 100 показва, че цената пада, тъй като той се е преместил под цената „п“ преди време.

Докато този сигнал може да работи добре по време на ясно изразена тенденция, то страничните движения обикновено водят до фалшиви сигнали.

2) Пълзяща средна (MA). Както човек може да купува и продава, когато цените преминават през точки на пресичане (така наречения „кросовър“) или падне под 100 често се говори за лош момент. Това води до много фалшиви сигнали по време на търговските ходове. За да се разреши този проблем, може да се добави допълнителна пълзяща средна на показателя. Това означава, че сигналът се генерира чрез Импулсния показател, който преминава над подвижното средно ниво отдолу нагоре и обратно.

Потребителите на МТ4, за да добавят пълзяща средна на индикатора за инерция, просто трябва да отидат до навигатора в MT4 и да плъзнат индикатора Moving Average до прозореца на индикатора за скорост. След това в новия прозорец – да кликнат върху „приложи за“ променлива „Данни първо показателя“.

3) Различията. Те се изразяват, когато цената се движи по-ниско, но индикаторът на инерцията се движи по-високо. Това е така нареченото „биче разминаване“. Това показва, че когато цената пада, инерцията след продажбата се забавя. Ако човек получи „сигнал за купуване“, отклонението може да му помогне да определи дали това е вярно. Обратното важи за низходящите случаи.

Трейдърите винаги могат да започнат да използват Индикаторът на инерцията в сделките си, но трябва да се има предвид, че той не може да осигури информация за дълго. Но той може да им помогне да откриват по-лесно мястото на предстоящите пазарни дъна и върхове с помощта на сигналите на дивергенция. Импулсният индикатор е много сложен и вероятно на човек ще му отнеме известно време, докато го опознае.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *