Forex за начинаещи

„Основната роля на борсата е да направи на глупаци възможно на-много хора.“ – Бърнард Барух.

Значителна част от младите търговците знаят, че техните търговски решения трябва да се основават на ценови действия и обем по същия начин, по който ги извършват професионалните търговци. Техническите индикатори са много популярни в търговската общност и могат да бъдат полезни при четене на ценови действия, но те трябва да се използват само като средство за повишаване на коефициентите. Важно е да запомните, че подобрителят на коефициенти е част от система за оценяване, която се използва, за да се увеличи вероятността търговската дейност да работи, а не сигнал за влизане в самата търговия.

Търговията следва да се извършва въз основа на ценови анализ и нива на предлагане и търсене. Всеки път, когато започнем да обсъждаме технически показатели, всеки новак се пита кой е най-важен и когато получи отговора „Цената!“ не може да скрие разочарованието от лицето си.

Добре е да се знае, че техническите показатели се основават върху последната цена и понякога обема се изчислява във връзка с тази цена. Ако разберете механиката на индикатора, тогава знаете какво се съобщава във връзка с движението на цените и кога индикаторът ще даде сигнали, като просто прочетете цената на графиката. Когато можете да направите това, тогава можете да предскажете сигналите на даден индикатор, преди да се появят. Това ще ви постави пред онези, които разчитат на този индикатор, за да направят сигнал за покупка или продажба преди да действат.

Стохастични индикатори

Стохастичните показатели, например, само ви казват къде текущата цена за определено време е във връзка с диапазона от движения на цените за даден период от време. Участниците в Международната онлайн търговия, които се научават да четат правилно, са в състояние да видят определени цветове и форми на свещите в своите графики и знаят какво ще прочете индикатора, преди да бъде даден сигналът. Не забравяйте, че най-скорошната свещ трябва да се затвори, преди да се генерира сигнал на индикатор. Очакването на сигнала въз основа на действителното движение на цените ви позволява да предприемете действия преди начинаещите.

Индикаторите могат да бъдат полезни, когато се използват правилно. Тъй като сигналите за покупка или продажба обикновено се появяват късно, е желателно да наблюдаваме поведението на индикатора и да отчитаме промените в това поведение.

Дивергенция

Добре е да разберете какво представлява разликата. Дивергенцията е, когато индикаторът не показва същите характеристики като цената. Когато цените се покачват в посока на възходяща тенденция, трябва да виждате все по-високи нива за повишаване на цената. Също така, следва да виждате по-високи върхове в индикаторите. Последното движение в някои показатели измерва скоростта. При възходящ тренд трябва да се увеличи инерцията, за да продължи тенденцията.

Обратното е вярно, когато е в низходящ ред. При низходящ тренд следва да има по-ниски минимални стойности, както в показателя, така и в индикатора, който да покаже низходящ импулс, продължаващ тенденцията

Когато тенденцията се движи с по-малка скорост, вероятно ще приключи. Представете си, че сте в кола и шофирате. Ако държите крака си върху педала на газта, продължавате да се движите и ще се движите все по-бързо. След като освободите педала, скоростта ви се забавя и в крайна сметка ще спрете. Това е същото като тази разликата. Движението на колата ви е цената, а натиска върху педала е индикатор. Без натиск, колата не може да продължи да се движи.

Съществуват два вида отклонения: положителни и отрицателни.

Положителното отклонение

То обикновено сигнализира за паузата или края на низходящия тренд. При положителна дивергенция цената прави все по-ниски и по-ниски върхове, което се счита за низходящо развитие. Индикаторът обаче прави същите минимални стойности или е възможно и по-високи.

Divergence

Разликата в показателя показва, че макар цените да продължават в тенденцията, те правят това с по-малка скорост и едва ли ще продължат без пауза, корекция или дори обръщане. Това е показано в следната диаграма с положително отклонение в Stochastics.

AAPL

Отрицателното отклонение обикновено сигнализира за края, паузата или коригирането на възходящия тренд. Това се случва, когато цените достигат по-високи и по-високи стойности, но показателят прави подобни или по-ниски стойности. Тази липса на инерция, демонстрирана от цената и отразена в индикатора, е сигнал за слабост на тенденцията. Бъдете бдителни за обратните сигнали в тази среда.

AAPL

Вие може да използвате технически показатели, но е добре първо да се уверите, че ги използвате правилно. Трябва да знаете кога дивергенцията сигнализира за обръщане или пауза в цената.

Съществуват и други фактори, които трябва да бъдат включени, за да се вземе правилното решение. Разчитането единствено на индикатори, които да сигнализират за влизането или излизането ви в търговията, може да ви доведе до бедствие. Търсенето на дивергенция, за да потвърдите своята търговия, основана на ценови действия, е най-добрият начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *