Forex графики

„Това е една от моите мантри – яснота и опростеност. Простото може да бъде по-трудно от сложното. Трябва много упорито да работиш, за да прочистиш мисленето си така, че да създадеш нещо просто. Но в края на краищата си заслужава, защото веднъж озовеш ли се там, можеш да местиш планини.“ – Стив Джобс.

Интерпретирането на графичните фигури е наука, която може да бъде изключително приятна и интересна, ако човек разбере основите й. Този пост има за цел да опише синтезирано най-важните неща в този аспект.

Графични формации, съставени от фигури изпълняват ролята на сигнали за обръщането на тренда (trend reversal chart patterns). Те сигнализират за привършване на един тренд в ценовото движение на един финансов инструмент. Форекс инвеститорите се стремят да уловят от къде започва едно ценово движение. Обръщащите тренда фигури подкрепват тази дейност, но допускането на грешки при интерпретирането на ценовото движение се случва често и това води до загуби.

Еднакви са заключенията при тези фигури и огледалните им, които подават сигнал за обръщане на низходящ тренд. Най-популярните графични формации от фигури са „глава и рамене“,  „двоен връх“, „обърнати глава и рамене“,, „двойно дъно“, „долен обръщащ триъгълник“, „троен връх“, „тройно дъно“ и „горен обръщащ триъгълник“.

За графичните формации „глава и рамене“ са характерни един висок и два по-ниско намиращи се върхове, с по един и от двете страни, приличащи на глава и рамене. Пресичането на „вратната линия“ сигнализира за продаване и за обръщане на тренда. Начинаещите трейдъри е добре да знаят, че е нужно да се пресеят неистинските (фалшивите) пробиви и да продават само, ако обръщането на тренда е потвърдено.

Тази графична фигура може да се види изключително рядко в чисто теоретичния й вид, като обикновено „вратната линия“ не е напълно хоризонтална, а е под някакъв наклон. Движението на цената, което се очаква е равно поне на разстоянието от върха на „главата“ до „вратната линия“, което се налага от точката на пресичане.

Както и при „глава и рамене,“ така и при „двойно дъно“ и „двоен връх“ се осъществява обръщане на тренда.

Графичните фигури „двоен връх“ и „двойно дъно“ могат да се видят с по-висока френквентност спрямо  „глава и рамене“ и „обърнати глава и рамене“, но е реалистично да бъдат объркани с фигури по-посока на тренда, като „четириъгълник“ или „флаг“. За това е нужно инвеститорът да изчака сигнал, който да потвърди за реален пробив.

„Троен връх“ и „тройно дъно“ се анализират също като фигури, които обръщат тренда.

Графичната формация „обръщащ долен триъгълник“ обикновено се смята за сплотяващ модел в посока на главния тренд. Възможно е, също така, триъгълниците да са фигури, които обръщат тренда. „Обръщащият горен триъгълник“ има противоположно значение на „обръщащия горен триъгълник“.

Като начини за отстраняване на неистинни пробиви графичните фигури, които обръщат тренда, трейдърите могат да приложат изчакване на приключване на определен брой периода след пресичането или някакъв процент от движението на цената, да мине под или над точката на пресичане.

Фигурите, които обръщат тренда се проявяват на практика много по-рядко отколкото на трейдърите им се струва или желаят. Търгуването с финансови инструменти изисква създаване на индивидуален стил, който отговаря на спецификациите на личността на трейдъра. Добре е да се спазват строги правила за ограничаване на риска от финансови загуби, а не да се залага голяма част от капитала на фигури, които изглеждат сигурни на пръв поглед.

Обемът във Форекс съставлява от цялото количество валута, продадена и купена за даден времеви период (най-често за дни). В някои случаи търговците проявяват интерес на сделки с някаква валута за даден период, защото по-едрия търговски обем е доказателство за проявено внимание към конкретната валута и ликвидността й на дадения пазар.

По-малкият обем сигнализира на инвеститора за нуждата от напускане от конкретния пазар. Рискът от намаляване на обема не е лесно да се идентифицира или застрахова. Част от фигурите на графичните формации могат да се анализират само при по-едър обеми, например, формацията „глава и рамене”.

Важен метод за оценяване обема е екстраполацията на информация, извлечена от валутния пазар. Също значим методе е „усещането” на големината на обема, базиращо се на броя на телефонните обаждания и сигналите на дилинговата система. Други източници са „слуховете и шума” на брокерската мрежа. Откритият интерес се изчислява чрез общият обем на предлагането или количеството от дадена валута, оето се намира в оборота на търговията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *