Forex графики онлайн

Най-интересното във физиката е, че една елементарна частица в един определен момент може да бъде на повече от едно место едновременно. Според най-новите изследвания в науката се доказва, че един електрон може да бъде едновременно в няколко орбити. До сега се е приемало, че електронът, преминавайки от една орбита в друга орбита си променя спина, в следствие на което, той, или поглъща, или отдава енергия. Този научен факт означава, че елементарните частици нямат точно местонахождение. Ние, хората, също сме изградени от такива частици, а това предполага едновременното съществуване на безброй много вселени.

Това, което прави Форекс търговията толкова вълнуваща е, че в нея всеки човек може да впрегне всички свои придобити знания и умения. Най-голямото предимство на Форекс е, че той представлява органичен пазар, зад който не стои компания или институция, които да дирижират случващото се. Това го прави уникално място, на което човек да изпробва и да печели чрез своите хипотези за света и всичко случващо се в него.

Тази публикация ще отговори на въпроса как начинаещият трейдър може да използва техническият анализ на практика. Техническият анализ съставлява съвкупност от математически индикатори като осцилатори, плъзгащи средни и др.

Плъзгащите средни (Moving Averages) са индикатори от типа на трендовите. Те помагат за идентифицирането на силата на тренда, както и изменението на движението му.

От своя страна, плъзгащите средни биват няколко типа: обикновени (simple MA), претеглени (weighted MA) и експоненциални (exponential MA). Обикновената плъзгаща средна се калкулира чред намиране на средна аритметична стойност за цените за определени времеви интервали. Обикновена МА =(P1+P2+P3+…+Pn)/n, като всички значения за цената за определените срокове имат равно значение и тегло за пресмятането на плъзгащата средна. Експоненциалната плъзгаща средна (exponential MA) се калкулира така: EMAtoday={P1+(1-a)P2+(1-a)2 *P3+…+(1-a)n-1 *Pn)}/{1+(1-a)+ (1-a)2+…+(1-a)n-1}. Значимостта на отминалите времеви интервали понижава еспоненциално за определянето на текущата ЕМА.

Претеглената плъзгаща средна създава по-обемно тегло и значение на по-скорошните цени, понижава теглото на определения времеви интервал с отдалечаването му от настоящия. Пресмята се чрез формулата: WMA={n*Pn+(n-1)*Pn-1+(n-2)*Pn-2}/(n+n-1+n-2). Отликите между отделните типове плъзгащи се средни не за значителни. Всички те са предназначени за определянето на тренда.

Следващият математически индикатор в техническия анализ са осцилаторите. Те изпълняват функцията на сигнали за силата на тренда и показват кога пазара се надценява и е рентабилно да се продава и кога се подценява и е по-печелившо да се купува.

Добре е да се знае, че всеки индикатор, без значение дали е компонент на техническия или фунаменталния анализ, в това число и осцилаторите, не е изключено да подават погрешни сигнали, които може да причинят неблагоприятни финансови резултати. Иначе казано пазарът е възможно да е дълготрайно свръхкупен или свръхпродаден.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *