Forex библиотека

„Всички искат да живеят на върха на планината, без да знаят, че истинското щастие се намира в начина, по който изкачваш стръмния склон.“ – Габриел Гарсия Маркес.

Значителна част от хората знаят, че индексните фондове са добро място за инвестиции. Тази публикация има за цел да съпостави силните и слаби страни на двата подхода за инвестиране – пасивния и активния.

Силните страни на пасивното инвестиране

Основната силна страна е неговата прозрачност – по всяко време, вие знаете какви са активите във фонда. Силните страни на пасивното инвестиране са изключително ниските такси/комисионни, тъй като няма фонд мениджър, който да избира правилният момент за покупка или продажба на активите. В резултат на това комисионните в един индексен фонд са изключително ниски. Това е така защото единствената задача на един мениджър на такъв фонд е да следва 1:1 цената на зададения пазарен индекс.

Слабите страни на пасивното инвестиране

Една е основната слаба страна на пасивното инвестиране и тя се нарича лимитация. При нея инвеститор, който е купил пасивен фонд, по никакъв начин не може да промени крайният резултат, т.е. той ще вземе точно толкова печалба или ще понесе точно толкова загуба, колкото е генерирал индексът. Дори и да иска инвеститорът не може да лавира, за да намали загубата или да увеличи печалбата.

Силните страни на активното инвестиране са:

Най-същественото предимство е неговата гъвкавост – активните инвеститори не са задължени сляпо да следват даден индекс, те могат да купят всяка „златна мина“, която са си набелязали и да продадат „боклукът“ от портфолиото си на някой друг. Ако имате разработена стратегия, то можете да влизате и излизате в позиция във възможно най-оптималният момент – т.е. така вие ще имате предимство пред пазара. Например, Уорън Бъфет, за последните 50 и повече години бие пазара като има средно годишно увеличение от над 20% за периода.

Активните мениджъри могат също така да хеджират (застраховат) своите позиции, като за това начинание има и не малък арсенал – от продажба на късо до закупуване на опции (част от така наречените деривати). Прост хедж може да е продажбата на златодобивна компания и купуването на злато. Инвеститорите могат, например, да продадат американски долари и да закупят американски акции.

Слабите страни на активното инвестиране

Основният недостатък са високите разходи, тъй като всяка покупка или продажба на какъвто и да е финансов актив е свързан с комисионни. Ако инвестирате сами вашите пари то разходите по комисионните (има и допълнителни разходи като market feed, charting tools и т.н.) могат да имат значителен ефект върху крайната ви доходност. Ако решите да вложите парите в някой активен фонд към комисионните, трябва да прибавите и заплатите на служителите (голям процент отива в аналитичният отдел), а това може да доведе до голяма ерозия на вашата печалба, особено, ако инвестирате в такъв фонд години наред. Малък процент от активните мениджъри на взаимни фондове успяват да победят пазара – без значение дали го побеждават или не, а дори и да загубят солидна сума, те отново ще вземат своята такса за управление.

Активен риск представлява процесът, при който сами активно управлявате вашите пари, защото тогава вие сте изправени пред висока вероятност от грешки. Можете да направите грешки във всяка фаза на инвестирането, от анализа до влизането в позиция (много често срещана грешка е да добавите някоя друга нула по погрешка). Към това трябва и да се добави и вечната борба с емоциите (страх и алчност). Сами виждате, че грешките могат да се допуснат с лекота. За да не се случи това, от инвеститорът се изисква висока концентрация и фокус, а тя изисква пълно отдаване, дисциплина и психическа настройка – това е прекалено висока цена и не случайно над 90% от инвеститорите губят в дългосрочен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *