Fibonachi forex

 

В днешната трудна и особено непредсказуема търговска среда един от най-добрите инструменти за намиране на изходни и входни сигнали може да включва практическа стратегия за корекция на Fibonacci във връзка с други широко използвани технически показатели, като нива на подкрепа и съпротива, MACD и инерционни показатели RSI.

Корекцията на Фибоначи работи добре, когато се използвай MACD, защото параметрите на пазарните люлки могат да бъдат предварително зададени с моментния индикатор (MACD), който потвърждава обръщане на тенденцията.

Вземете например графиката USD/JPY по-долу:

USDJPY

На диаграмата се вижда, че около средата на април цената се забавя и отскача от дългосрочната линия за подкрепа на тенденциитеЦената се стабилизира и индикаторът MACD създава кръст нагоре. Комбинацията от тези важни сигнали може да убеди един търговец да „скочи“ при първата зелена стрелка.

Тъй като цената се движи нагоре с инерция, става ясно, че границите на краткосрочния диапазон са на място и линиите на Фибоначи могат да бъдат начертани върху графиката.

Първото предизвикателство за възходящия ценови импулс настъпва при първия син кръст, настроен на ниво 0,618 Fibonacci. Търговецът би могъл с основание да твърди, че движението се е развило и не може да надхвърли дългосрочната тенденция към нивото на съпротива. Индикаторът MACD, обаче, казва друго и сигнализира, че щатският долар все още е в сила. В този случай от индикаторите, работещи ръка за ръка, можем да видим, че все още няма да получат правилен знак за излизане и по-мъдрият търговец ще заеме позицията.

Цената след това се превръща в ниво на съпротива и достига 0.718 Fibonacci, където се задържа. Това е нивото преди пълната промяна на валутата и представлява страхотно проучване. В този момент инерцията и MACD започват да се стабилизират. Цената пада със слайдове под малката линия за подкрепа и MACD преминава надолу.

Комбинирайки Fibonacci, MACD и нивата на съпротива и подкрепа, получаваме солидна изходна точка, която може да се разглежда и като сигнал за влизане, означен с втората зелена стрелка. Мъдрият търговец след това сменя позицията за купуване за продажба.

И накрая, тъй като цената силно се връща в дългосрочния диапазон на триангулацията, тя незабавно отскача, за да удари дългосрочната тенденция на съпротива, посочена от втория син кръст и нивото 0.50 Fibonacci. Спокойният търговец би задържал късата позиция, тъй като индикаторът MACD предсказва по-нататъшно продажбено напрежение. След няколко дни цената продължава пътуването си на юг към линията нагоре, която е друг изходен (и потенциално входен) сигнал, означен с третата зелена стрелка. Ако MACD премине в тази точка, то тогава ще потвърди люлеенето.

Съкращенията на Фибоначи при 23.6%, 38.2%, 50% и 61.8% произтичат от съотношенията, открити в последователността на Фибоначи. 50% корекция не се основава на номер на Фибоначи. Вместо това, това число произтича от твърдението на Теорията на Дау, че средствата често връщат половината от предишното си движение и представляват важно ниво.

Фибоначи работи добре с индикатори за импулси като индекса на относителната здравина (RSI), тъй като помага да се идентифицират нива, при които цената може да се покачи или да намалее от регионите за прекурсор или препродажба.

Вземете например дневната графика USD / CHF по-долу:

USDCHF

В тази диаграма можем да видим, че цената се е повишила до ниво 0,618 Fibonacci, като същевременно удря една точка на свръхконкурсия, посочена от сигналната линия RSI до 0,60. Цената се задържа на това ниво и започва да удвоява производството на сигнали за продажба.

Позицията е затворена в момента, в който RSI отива да премине, съвпадайки с намаляването на цената до страхотната 200-дневна плъзгаща се средна стойност. Следва да се отбележи, че след тази търговия цената може да се възприема като обхват, обвързан със сила, ограничена от 0.50 Fibonacci ниво и слабост, подкрепена на ниво 0% Fibonacci.

Накратко, можем да видим, че процентите на Fibonacci се използват най-добре в комбинация с други технически показатели. Всъщност, повечето анализатори биха казали, че сами по себе си са напълно неефективни. Нивата на Фибоначи никога не трябва да се разглеждат като точни точки за влизане или излизане от позиции и поради това други технически показатели може да осигуряват важен контекст. Нивата на Фибоначи в диаграмата следва да се разглеждат като приблизителни области, при които пазарът разглежда следващия му ход, а не като ясен математически маркер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *