Bitcoin – мека или твърда вилица е?

Ако искате да започнете да инвестирате в света на крипто-монетите, има два термина, които трябва да знаете: мека вилица и твърда вилица. Те се появяват с определена честота в тази среда и се състоят от бифуркации. Но какво означава това на практика в света на биковете (БТК) ?

По принцип вилицата е моментът, в който има разделение в блоковата верига, блокчето. Това разделяне може да бъде актуализация или промяна. И в двата случая трябва да разберете как се извършват транзакциите в мрежата и как са взаимосвързани.

Ето защо ще обясним по-добре този въпрос. Така че, разбирайте твърдата вилка и меката вилка от Bitcoin  отсега нататък. Хайде?

Какво е вилица?

Вече трябва да знаете, че работата и работата на тази верига в мрежата Bitcoin зависи от три агента:

  • потребители: изпълняват криптоманираните операции от миньорите;
  • Миньори: те са компютри или агенти, които валидират транзакциите и ги вмъкват в блок, който по-късно ще бъде валидиран;
  • възли: Това са машини, които сканират и съхраняват новите блокове, за да ги прикачат към веригата, която е децентрализирана и непрекъснато актуализирана.

В този процес възелът приема само блок, ако операциите са валидни и няма дублиране. Освен това, всеки от възлите има специфична информация, която не е непременно непрекъсната.

Тези възли, които съдържат нови блокове, са в един вид конкуренция в полза на образуването на нова блок-верига . Докато откриете по-голям низ на друг възел, той автоматично се изтегля, добавя нов клъстер и може да разпространява поведението си и в други възли в системната мрежа на Bitcoin например.

Това е мястото, където можете да излезете с мека вилка или твърда вилица. Тя показва, че има две различни имена, които искат да обобщят потвържденията на същия низ. Въпросът може да бъде решен и обикновено се извлича от две конкретни ситуации:

  • временни несъответствия между вариантите на блоковата верига;
  • промени в функцията за развитие на платформата.

Конвергенцията обикновено решава проблема, винаги с добавянето на повече блокове към един от клоните на вилицата. По-голямата верига е склонна да спечели.

Мека вилка срещу твърда вилица: какво означават те?

Ще ви обясним какво може да е това с Bitcoin (и други крипто-монети). Предишното обяснение се съсредоточава върху това, което се случва на практика, ако възникне нуждата от вилица. С други думи, това разклонение се появява, когато има промяна в правилата за консенсус на блоковата мрежа . Но какви са характеристиките на всеки от тези условия? Ние изброени по-долу. Проверете го!

Трудно срещу Мека вилка

Меката вилка се отнася до модификации, които ограничават директивите, прилагани от възлите. В този случай има съвместимост със стари версии. Пример за това е модифицирането на размера на блока, от 1Mb до 0.75Mb. Това е по-ограничено правило. По този начин блоковете, добивани от 0.75Mb възли, се приемат от тези, които използват предишния стандарт.

Миньорите трябва да надстроят платформата, но потребителите продължават да работят нормално. Твърдата вилка е модификация, която намалява ограничението на прилаганите указания. Правилата са отпуснати, което прави предишния невалиден блок активен. Продължете с нас и разберете веднъж завинаги това, което е меко и твърдо вилица.

Това е случаят с 1Mb блок, чийто размер е променен на 2Mb. В този контекст блоковете, добити от нас с 2Mb софтуер, не се приемат от възли, които все още са остарели. Има несъвместимост. Сега може би се чудите: какво влияе върху инвестициите ми? Отговорът е следващ.

Какъв е сценарият за трудно разклонение на вилицата през 2018 г.?

Както меката вилка, така и твърдата вилица могат да бъдат утвърдени от консенсус. Когато е общо, тя остава единна валута. Ако ситуацията е различна , създава се различно криптомодас отделна блок-верига .

Два примера са твърдата вилка Bitcoin Cash – или BCH твърдо вилица – и Bitcoin Gold. Първата е разклонение на текущата верига. Той поддържа предишните записи, но е несъвместим с предложенията на UASF и SegWit2x.

На практика, BCH е продължение на проекта bitcoin в модела криптомода (peer to peer). Твърдата вилица от 2018 г. бе обявена през май, което позволи по-големи размери на сделки с един блок и други поправки. Bitcoin Gold е друго криптомомеда, чието очакване е да бъде по-ценен резерв от БТК.

Кога ще бъде трудното вилица Bitcoin Gold? Стартирането му стана през ноември 2017 г., но все още не е показало своя потенциал. Той претърпя атака срещу DDoS в началото на старта и следователно показа по-нисък от очаквания резултат. По този начин е ясно, че твърдата вилка на Bitcoin може да представлява добра възможност в света на крипто-монетите. Но трябва да останете настроени на пазара и да се опитате да избегнете проблеми.
И ти, искаш ли да разбереш повече за това? Научете повече за bitcoins, като сенаслаждавате на нашите профили в социалните мрежи! Ние сме в Twitter и Facebook .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *