Цени на криптовалути

Когато обмисляте да започнете да купувате и продавате криптовалути е добре да помислите и как ще извършвате прогнози за движението на цените в бъдеще. Идеята на самостоятелно мотивираните търговци на криптовалути е да купуват определени обеми и след извършване на сделки да печелят определена сума. Тази публикация ще се опита да даде повече светлина за значението на цените на криптовалутите. 

Диаграма на цените

Най-основният тип ценови диаграми показва цените като линия:

coindesk-BPI-диаграма
Диаграма на Coindesk Bitcoin Index

За изготвянето на ценовата линия се използват затварящи цени за всеки определен период от време (месец, седмица, ден, час и т.н.). Този вид графика може да се използва, за да се получи бърз преглед на цените, на които криптовалутата се търгува напоследък, но търговците се нуждаят от повече данни, за да направят изводите си.

Изборът на търговеца: диаграма на свещника

Най-разпространеният тип графика сред търговците е диаграмата на цените на свещника, както е показано по-долу:

Диаграми за цените на монетите
Coinstackr bitcoin ценова диаграма

Графиките на свещниците показват повече данни, отколкото само цената на затваряне: всяка „свещ“ показва началната цена, най-ниската и най-високата цена за даден период от време, както и цената на затваряне на сделките.

Освен това, цветът на тялото на свещта показва дали цената на затваряне е по-висока от началната цена (обикновено зелена лента) или по-ниска от началната цена (обикновено с червено тяло).

Изображение чрез Уикипедия

 

Описанието на свещниците принадлежи на семейството на OHLC (отворени, затворени, високи и ниски) ценови диаграми, но има много други видове и стилове на графиките, които могат да отговарят на предпочитанията и нуждите на всеки напреднал търговец.

Друг тип, който си заслужава да се спомене, е графиката за диапазони, които не се основават върху фактора време. Начинаещите може да намират този начин за по-малко интуитивен и по-трудно разбираем.

Графиките за цените на свещите съдържат много полезна информация за всеки опитен търговец, като например дали разпространението на свеща е широко или тясно (илюстрира разликата между високи и ниски цени), където цената на затваряне е относителна към високата и ниската и т.н.

Заедно с моделите, които формират групите свещници, търговците основават трговията си на наклона на тенденциите. По този начин те различават: бичи пазар (нарастващи цени), мечи пазар (падащи цени) или вариращи странично цени.

Някои популярни платформи с много от тези функции са Bitcoinity, Bitcoin Wisdom, Zeroblock и TradeBlock.

Откъде да започнете?

Сега, когато сте имали въведение в четенето на цените на биткойн, добра идея би било да започнете да следвате ценообразуването на криптовалутата на дневна база. Неизбежно ще забележите някои закономерности в графиките – най-вероятно тенденцията на поведение на цените. По-късно може да си спомните, че това е моментът, в който сте били привлечени в изкуството на техническия анализ на цените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *