Фундаментален анализ

„Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.” – Томас Едисон

По принцип, валутните търговци и експерти разработват различни видове аналитични инструменти през годините, за да направят по-информирани решения. Логично е да се мисли, че всички или почти всички (поне 99%) от решенията си трейдърите базират на някакво системно мислене, а не на емоциите или на случайни предположения. Докато някои от аналитичните инструменти са лесни, други са по-сложни. Един от най-лесните начини да се разглежда Форекс е теоритично анализът му да бъде разделен на две части:

– фундаментален анализ;

– технически анализ.

Фундаменталният анализ се отнася до разглеждане на съответната стойност на продукта. На фондовия пазар, това просто означава да се изчисли истинската стойност на една компания. Същата концепция се използва и в контекстта на Форекс. Фундаменталният анализ има за цел да разбере ефекта от икономическите условия върху стойността на валутата. Наред с икономическите условия, социалните и политическите фактори също подлежат на разглеждане. Влиянието на всички тези явления се оценява, за да се предскаже бъдещето на търсенето и предлагането на валутата, а оттам и на нейната стойност.

Милиони хора от цял свят, търгуват на форекс пазара всеки ден. Тези търговци варират от начинаещи аматьори до висококвалифицирани специалисти и корпоративни/банкови търговци. Милиони долари под формата на печалба или загуба се търгуват всеки изминал ден.

Докато някои смятат, че фундаменталният анализ е надежден начин как да се търгува на валутния пазар, други приемат, че всеки икономически индикатор и неговия резултат влияят поотделно на текущата пазарна цена, и по тази причина – икономическите показатели са важни.

Факт е обаче, че икономическите показатели, както и всякакви неочаквани събития причиняват огромни пазарни движения (значително по-голяма нестабилност). Ето защо е важно да се следи Форекс икономическия календар редовно и трейдърите да адаптират стратегиите си за търговия с текущите пазарни условия. Това е единственият ключ към дългосрочната успешна валутна търговия.

Не бива да се забравя, че няма правилен начин как да се търгува Форекс. Има само печеливши или губещи резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *