Форекс forex

„Пасивният доход, в повечето случаи, е резултат от инвестиране в недвижимо имущество. Доходът от ценни книжа се получава от хартиени активи… хартиени активи като акции, бонове и кооперативни фондове. Именно този тип доход направи Бил Гейтс най-богатия човек в света, а не припечеленият доход.“ – Робърт Кийосаки.

Инвеститорите, които предпочитат да се задържат по-дълго време в играта залагат на активи с висок потенциал и се задържат 1, 2 или 5 години. Естествено, този процес се нуждае от голямо търпение, което по традиция е характерно за големите инвеститори, наричани още „бели акули“. По-дребните индивидуални инвеститори най-често нямат търпение да си вземат печалбата много по-рано и така напускат сцената предварително. Поради тази причина, е логично човек да си зададе въпроса как да прецени кои активи са подходящи. Дали това са добри акции, определена борсова стока или повишаваща цената си валута? Разбира се, Фундаменталният и Техническият анализ, медиите с анализи на специалисти, специализираните уеб сайтове и книгите, издавани от професионални трейдъри помагат в голяма степен, но е добре човек да си изгради своя собствена стратегия, която да бъде универсална и да му върши работа, независимо от ситуацията.

Такава една стратегия е популярната „Junkbonds”, която в буквален превод от английски означава боклук. Тази стратегия успешно се прилага при търговията с акции по всяко време и във всяка страна. При нея се залага на това, че един ден грозното патенце става красив лебед. Тя на практика се реализираq като се избират акции, цената на които, е занулена. Например акции, които са стрували $40-50 са се обезценили до 40-50 цента и вече никой не иска да ги купува. В първата една година се създава портфейл от двадесетина такива компании, като всички са с еднакво тегло. След това се разчита на това, че някои от тези фирми ще излязат от играта, а други ще се задържат и ще се „изправят на крака“. В портфейла всяка година се добавят нови акции в съотношението 50:50 от „изплувалите“ и „пресните“.

След около 10 години първите патенца би трябвало да станат красиви лебеди или иначе казано, част от акциите ще се върнат на старите си цени и дори може да се поскъпнат. Действително нарастването на ценовите нива от 40 цента на $40 се равнява на 10 000%. Ако това стане само с една от първите акции, където вероятността е около 5%, човек ще има възвръщаемост от 500%. С хода на времето, резултатите ще стават все по-благоприятни и успеваемостта ще бъде все по-голяма. Например, всяка 7 или всяка 10 акция ще се превръща в „лебед“.

За пример може да се използва възхода на акции на българския гигант Кремиковци, добиващ стомана. Докато 2000 година акциите му се предлагаха за цени от 60 стотинки, през 2006 година вече бяха скочили на 18 лева, чиято доходност се калкулира на 3000%. В наши дни нивата им са от 18 стотинки и да се надява човек, че отново ще претърпят същия подем, не е много реалистично, макар че, историята винаги се повтаря, но по-често под форма на фарс.

Ключът към успеха на стратегията е разгръщането й в относително дълъг времеви период, който осигурява възможност пазарът да пресее качествените компании и техните акции от безнадеждните. Следователно, за да успее човек да печели инвестирайки, тайната към успеха, се нарича търпение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *