Форекс фундаментален анализ

„Като цяло науката не е нищо повече от рафиниране на ежедневното ни мислене.“ – Алберт Айнщайн.

Значителна част от хората не използват целия потенциал на фундаменталния анализ, тъй като го смятат за изключително сложен. Този материал ще разгледа обстойно фундаменталния анализ, който се базира върху използването на различните функции на форекс пазара.

В каквато и област да се използва методът на фундаменталния анализ, името му е свързано с нещо основно и цялостно.

Наличието на този инструмент в работата на Форекс пазара включва основен подход. Привидната простота на печалба от колебанията на валутните курсове, има набор от фактори, които определят векторите на движението на валутните двойкиОвладейте цялата мъдрост на поведението на валутите в движение няма да работят – „лотария“, за да се отцеди бързо вложените средства. Наблюдение, проучване, и търпение ще ви помогне да навлязат на пазара и отворените позиции съзнателно.

Пътят на „осъзнаване“ за начинаещ е чрез запознаване с основните принципи на прогнозирането – фундаментален и технически анализ.

Фундаменталният анализ е гарант за успешна работата на Форекс пазара, тъй като представлява анализ на икономически и политически новини, както и финансовата статистика за най-точно предвиждане на търговските движения инструменти на цените. За търговеца е по-лесно да се движите в информационния поток, има голямо разнообразие от услуги, с които вече са избрани важна новина, че може да се отрази на движението на Форекс пазара.

В същото време при използването на техническия анализ търговецът използва различни методи за изучаване на диаграми и промотирането на продажбата на стоки (merchandises) главно в кратки срокове от рода на  Н,  М1 и М5 дневни интервали (deytreyting).

Почитателите на фундаменталния анализ се фокусират върху прогнозите за следващите месеци и години. Изключение е „търговията на новините“, който представлява метод, с висок риск. Според експертите, той е абсолютно противопоказан за начинаещите трейдъри!

Какво се крие под понятието „Фундаментален анализ на валутните курсове“ , и как се прилага на практика?

Изследването на въздействието на икономическите и политическите събития в глобален мащаб, събирането на които, оказва влияние върху определянето на процент, е целта на фундаменталния анализ.

Вниманието на инвеститорите, обикновено се фокусира върху макроикономическите показатели на водещите икономики в света и вътрешните политически процеси в държавите, в които инвестиционният климат е благоприятен.

Данни за основното състояние на икономиката

Те включват:

 • Брутният вътрешен продукт на страната – стабилния растеж на националната валута и това дали тя се засилва или отслабва.
 • Лихвени проценти на централните банки – централните банки, определят процентите на рефинансиране и цената на кредитния ресурс. С увеличението на лихвените проценти се увеличава обемът на инвестициите и предизвиква растеж на националната валута.
 • Процентът на инфлацията – неговия растеж води до спад на обменния курс.
 • Равнището на безработица – еталонът за развитите страни е 6%. Превишаването на това ниво намалява цената на валутата.

Изказвания на политическите лидери, ръководители на Централната банка и видни анализатори

Ето един примери. През 2016 г. начело на Федералния резерв на САЩ е Дж. Йелен, който „затопля“ отношенията с инвеститорите. Тогава се разпространяват твърдения за бъдещото повишение на лихвените проценти, които са непосредствено засегнати от поведението на инвеститорите. Както предвиждаха очакванията, американският долар претърпява растеж.

Предизборните дисертации на Д. Тръмп за намаляване на външните разходи и създаването на милиони нови работни места, засегнати от валутните котировки, допълнително оказва подкрепа на американската валута.

Резултатите от анкетата Brexit довеждат до „спад“ на британската лира спрямо долара до 3000 пункта, а 1800 точки се губят само в рамките на 2 дни след референдума за излизането на Великобриятания от Евросъюза.

Актуални данни, определящи състоянието на икономиката

Те включват:

 • търговският баланс (балансът на износа и вноса);
 • индексите на потребителските цени;
 • производителността на труда;
 • изграждането на нови жилища;
 • индексите на стопанската дейност;
 • продажбите на дребно;
 • производствени поръчки;
 • докладите за нефт и бензин.

Петролните котировки

Колебанията в цените на петрола имат пряко въздействие върху летливостта (волатилността) на Форекс пазара. През последните години на петролния пазар, несигурността се дължи не само на икономически причини. Санкциите срещу основните страни-производителки на петрол и непредвидимото поведение на членовете на ОПЕК объркват своите отношения. Дори светила на аналитичните прогнози не се ангажират с точни заключения и прогнози. Първите, които страдат са валутите, обвързани със суровините.

„Валутната война“

Изкуствено ниската стойност на валутата се прави умишлено, за да се провокират предпочитанията на чуждестранните пазари. Всички ключови играчи говорят за недопустимостта на подобна политика, но всъщност необявената война се превръща в реалност.

Форсмажорните обстоятелства

Струва си да се припомнят и непланираните събития като природни бедствия и катаклизми, тъй като те също са част от контекста на фундаменталния анализ. Например, едно земетресение в Япония не би могло да се предскаже от сеизмолозите и то би могло да доведе до лична финансова катастрофа.

В допълнение, материалите за изготвяне на самостоятелни анализи на експерти биват публикувани редовно от частни финансови компании и публични институции. Въпреки достъпността до тази информация, фундаменталният анализ се използва поради сложността си от не повече от 20% от форекс търговците. В златната среда използването му в реални сделки генерализира аналитични констатации, получени въз основа на данните на технически и фундаменталния анализ.

One thought on “Форекс фундаментален анализ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *