Форекс форум

„Парите пари печелят, юнакът лозе копа.“ – Турска пословица.

Този пост ще се опита да отговори на въпроса защо емоциите нямат място на финансовите пазари.

Обикновено емоциите оказват влияние на аналитични умения. Емоциите могат да станат причина в даден момент форекс трейдъра да увеличи ливъриджа. Емоциите могат да доведат до погрешни изчисления за печеливши или губещи сделки на пазара. Много опитни търговци стават жертва на емоциите си, като се започне с блестяща кариера и завърши с невъзможност да работят на пазара на търговия повече. Докато човек е независим търговец, опитвайки се да спечели малко повече доходи или да направи кариера, е добре да бъде наясно с емоциите си.

Еуфория

Тя може да се появи в психологията на форекс търговеца по два начина. Първият се проявява, когато един търговец е изключително щастлив след изключително успешна сделка, при която, например, печалбата е над 100%.

Например, ако някой се включи в търговията и очаква да спечели с 30 пипса, но в крайна сметка спечели със 100 пипса печалбата ще бъде $ 100k и търговеца би се чувствал чудесно.

Вторият начин е след серия от успешни сделки, без никакви загуби. Търговецът може да повярва в своя специален късмет или способност за търговията с Форекс. В случая неговата печалба ще се дължи просто на една добра стратегия, която работи за текущия ден или за текущия пазар. Предположението, че неговата стратегия за търговия не е погрешна или че не е в състояние да доведе до загуби, увеличава риска, търговецът да вярва в нея безпрекословно, докато не настъпят значителни загуби. Така, че еуфорията е също толкова отрицателна емоция, колкото алчността, паниката и страха.

Страх

Страхът е определено чувство, което кара хората да действат прибързано или да ги омаломощи да действат изобщо. Страхът може да подтикне човек да направи две неща. Едното е, че никога не може да открие позиция за търговия, защото се бои от последствията. Той просто ще се отдаде на четене и изучаване на различни  научни изследвания, в търсене на най-добрата стратегия за сделки.

Алчност

Алчността е един от седемте смъртни гряха. Тя кара хората да правят неща, за които после съжаляват. Във валутната търговия, алчността е мощен враг, защото тя кара търговеца да стои в отворена позиция твърде дълго или му подсказва да продължи да прави сделки, дори когато ситуацията не го изисква. Тя представлява прекалено силно желание за финансов успех. Ако човек обаче се стреми да промени своите финансови обстоятелства, неправилният начин на мотивация или погрешният импулс, далеч не е най-добрия начин.

Паника

Паническите инстинкти на повечето хора им казват да продават веднага, което може да създаде още по-големи загуби. Ако човек продава, защото пазарът се движи напред и назад, с малка промяна в цената на валутите, го очакват загуби. Това постоянно движение обикновено е знак за нестабилност на пазарите, където влизат и излизат други търговци. Паниката може, също така, да се отнасят за модел, който не се променя, когато търговците просто чакат да видят дали ще се получи пробив. Това обаче може да предизвика паника. Трейдърът започва да мисли, че е направил неправилен избор и продава преждевременно. Той може да си причини загуби, защото не е дочакал пробива като останалата част от търговците.

Заключението е, че е от изключително голямо значение дали ще сме се наспали и дали ще мислим трезво или ще позволим на емоциите и мечтите ни да вземат превез в най-важните моменти, когато трябва да се проявят качества като спокойствие, самоконтрол, наблюдателност и търпение. Емоциите винаги ще се опитват да ръководят поведението ни, дори в моменти като на пръв поглед простото определяне на нивата около зоните за подкрепа и съпротива. Така, че човек трябва да разбере, че най-големия му враг, всъщност е той самия!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *