Форекс фибоначчи

Квантовата физика е изучаването на поведението на материята и енергията на молекулярно, атомно, ядрено, а и на още по-малки, микроскопични нива. В началото на ХХ век, се открива, че законите, които уреждат макроскопичните обекти не функционират на същия принцип в по-малки размери. Когато се натрупат много явления те образуват вероятностна теория. Започват да се появяват вероятни величини. Те се свързват с предположението на местата на съставните частици.

Рано или късно идва момент, в който всички или почти всички търговци, трябва да се запознаят с инструментите на техническия анализ. Едни от най-съществените в този аспект са линиите на Фибоначи, а дали търговците ще ги ​​използват или не е въпрос на личен избор.

Всеки един от форекс търговците има своя собствена стратегия с нейните инструменти и методи за анализ на пазара. Във форумите, търговците могат да прочетат достатъчно информация около Фибоначи – има работни срещи, уебинари, методи за приложение на линиите на Фибоначи и така нататък. Според експертите, за един начинаещ търговец, този инструмент е много полезен. Тази публикация ще представи една изключително опростена версия на приложението на този инструмент.

Средновековният математик Леонардо Фибоначи открива една забележителна поредица от цифри. Смята се, че това се случва, когато той изследва възпроизводство на зайци. Между другото, фактът, че увеличаването на броя на новородените зайци строго съответства с тази последователност, се доказва в наши дни от съвременните биолози. И така, какво представлява тази линия?

Това е следващия номер на последователност:
1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 … и така нататък до безкрайност.

 1. Първата функция на тази последователност е, че всяко следващо число е сумата от двете предишни:
  1
  1
  2 = 1 + 1
  3 = 1 + 2
  5 = 3 + 2
  8 = 3 + 5 и така нататък.
 2. За малки числа, разбира се, това е един много силен подход. Колкото повече номера, толкова по-добре – резултатът е по- близък до броя на 0618. И това е известно като златното съотношение. Вселената, хората, сградите, заводите, броят на листята на цветята – златното сечение присъства навсякъде. Един прост пример. Ако човек застане на пода и измери разстоянието от пода до пъпа и раздели това разстояние в см. от височината си. То той ще получи число приблизително равно на 0,618. Друг важен факт е, че златното съотношение е било известно много преди Фибоначи. Познавали са го дори древните шумери и строителите на египетските пирамиди. Така че големият математик просто припомня на човечеството знанието на предците си.
 3. Третата особеност е, че последователността на Фибоначи на практика предстаалява математическата основа на вълновата теория на Елиът. Елиът е друг голям математик, който създава Вълновата теория, която се прилага на финансовите пазари и с изумителна точност определя движението на цените в графиката.

Така че, според Елиът, цената се движи нагоре под формата на вълни и в своето движение от минимум до максимум под формата на осем броя вълни – пет импулсни вълни и три вълни или корекция за намаление на цените. Точно същото се случва и ако се вземе предвид обратната посока на движение на цените. Този модел позволява да се предскаже движението на цените и да се използва в печеливши сделки.

Неминуемо всеки търговец си задава въпроса как да използва линията на Фибоначи в печеливши сделки. На първо място, инструментът е само тенденция. Когато има тенденция, човек може да я използва, а когато тенденцията отсъства – търговецът е по-добре да се фокусира върху друг актив. От друга страна, може би, линията на Фибоначи е единственият инструмент, който позволява да се определи точната цена и входа в посока на пазара. В допълнение, тя работи на всички срокове и на всички активи, като може да се използва и при възходящ тренд.

Първо човек трябва да влезе в MetaTrader, да избере един актив и срок. На графиката трябва да се намери една възходяща тенденция. След това се определя началото на тенденцията до минималната искра, от която тя започва, а максималната искра на тази тенденция. Тя се определя от опашката, а не сенките на свещите. Натиска се стрелката върху иконата на Фибоначи в лентата с инструменти за прехвърляне на графика и се простират от минималната до максималната. Издърпва се само от ляво на дясно, отдолу нагоре. В низходящ тренд, съответно, от горе до долу и от ляво на дясно по същия начин. На графиката се появяват линии за 6 възходящи тренда – 0; 23,6; 38,2; 50; 61,8 и 100. Това са линиите на Фибоначи. В низходящо движение, линиите последователно ще се движат назад. Тези нива показват до каква стойност ще се премести цената до момента на нейната корекция. По-голямата част от корекцията идва на 38 нива, а съпротивата с нея се движи обратно на тенденцията. Понякога тя се бори с 23 нива, понякога и по-ниско. Двойката GBP / USD често лети до 50 и много рядко идва на нивото на 61.

Сега вече трейдърът може да използва различни варианти. Може да разгледа графиката, за да види, че тенденцията (например от посока нагоре) започва корекция надолу. При възходящ тренд е добре всички сделки да бъдат свързани с къса позиция (купуване). Не се извършват продажби за корекция! Определянето на нивото на цените става с 38 стойност. Например, нека да бъде 1.3512. Топящите се точки са 5-7. Търговецът получава, например, 1.3518. На тази цена може да се отвори Buy Limit. След това се определя стойността на нивото на цените от 23. Да предположим, че е 1.3620. Обратно надолу по същия начин се получава 1,3614. На тази цена ще се извърши TP. В действителност, сделката е готова.

По отношение на SL (Stop Loss), поръчката за покупка се отваря, а цената отново скача. Всичко зависи от търговеца. Ако депозита му не  е голям, то той може да се възползва от усвояването на кредит. Човек може да си позволи известна загуба и да сложи подходящия спирка за затваряне на минус. Същевременно може да направи поръчка от ниво 50 до ТР (Take Proffit), компенсирайки загубите от усвояването на кредита. При низходящо движение е добре човек да прави точно обратното.

След това е логично човек да си зададе въпроса в какви времеви рамки да проведе своята търговия. Колкото са по-големи сроковете, толкова по-ясно изразена е тенденцията и по-малка е зависимостта от новините за деня.

Човек може да търгува в рамките на деня, M30, H1 и H4. За предпочитане е H1. Ако човек търгува средносрочно, може да избере H4, D, W. Отново, за предпочитане е D, т.е.. A. За седмичните сделки W се чака твърде дълго.

Като цяло, търговията с линиите на Фибоначи се използва при средносрочните сделки. Този метод е подходящ за тези, които не могат постоянно да седят на един терминал и търгуват едновременно и с други стратегии. Ако човек иска да опита, е добре първо да практикува върху демо сметка, за да провери валидността.
В заключение, търъгвците е добре да търгуват само с тенденцията! Не бива да правят сделки срещу тенденцията в корекцията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *