Форекс фактори

Валутният курс представлява съотношение между валутите,  цената на една валута, изразена с паричните единици на друга страна. В повечето страни се публикуват два валутни курса: „купува” (по-нисък), по който банките купуват валута, и „продава” (по-висок), по който банките продават. В. К. при пазарното стопанство се образува от търсенето и предлагането на съответната валута, което от своя страна е следствие от състоянието на търговския баланс и от международното движение на капиталите. При повишаване на валутният курс на местната валута се затруднява износа и се улеснява вноса, а при понижен курс — обратно — се улеснява износа, а се затруднява и оскъпява вноса.

Форекс (Foreign Exchange Market) или съкратено FX в същността си е съвкупност от сделки по купуване и продаване на валути при дадени условия като сума, време и курс, както и договорена дата.

Главните играчи в международната валутна търговия са централните и търговските банки, финансово-брокерските къщи, хедж и инвестиционните фондове, компании, занимаващи се с експорт и физически лица.

Най-важните валути, които съставляват обема на осъществените финансови операции на форекс пазара са американски долар (USD), британски паунд (GBP), евро (EUR), швейцарски франк (CHF) и японска йена (JPY).

Развитието на валутна търговия в целия свят след Втората Световна война създава условия за образуване на международен валутен пазар, който да бъде в услуга на външнотърговския обмен.

След като отпадат фиксираните курсове на чуждестранните валути, Форекс става достъпна платформа за осъществяване на спекулиране от по-едрите иституционални играчи.

През 1971 г. споразумението от Бретън Ууд се денонсира и щатската валута вече не се конвертира в злато. След 1973 г. валутата на основните страни, които произвеждат стоки постепенно почват да се обменят по плаващ курс, образуващ се от интереса към тези валути на международния валутен пазар.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *