Форекс трейд

“В шести клас, един треньор ни научи на важността на визуализацията. Когато съм на среща, гледам филм или лежа в леглото, преди да заспя, винаги си представям как правя определени ходове. Много от ходовете, които предприемам в играта, съм обмислил предварително. Представял съм си ги, докато съм лежал на дивана.” – Арон Роджърс.

Въпреки високата степен на риск при използването на ливъридж на Форекс пазара, той има способността да усилва възвръщаемостта. Следователно, като се вземат под внимание предпазните мерки, използвани от професионалистите, начинаещите трейдъри ще могат да намалят тези рискове.

Тази публикация ще се опита да отговори на едни от най-често задаваните въпроси, които си задава форекс трейдъра, свързани с възможностите и риска при използването на кредитното рамо, наречено ливъридж.

1. Възможно ли е да се ограничи рискът? Интелигентните форекс играчи използват далновидно опциите във форекс търговията, известни като стоп-загуба и тейк профит. Стоп-загубите могат да бъдат използвани, за да се минимизира риска. Търговецът е този, който ще вземе решение по тарифи и ще избере скорост, която е благоприятна за него. Когато сделката се спира автоматично, трейдърът няма да загуби значително количество пари. Например, когато играчът купи EUR/JPY на ниво 135,54 и смята, че не може да допусне по-големи загуби от 25 пипса. Тогава той може да постави стоп-загуба 135,29, и спокойно да излезе навън, за да се поразходи. По този начин играчът ще бъде в състояние да контролира инвестициите си, тъй като определя ставките. По този начин, няма да загуби повече пари, отколкото е готов.

Също така е възможно да се определи клаузата процент от печалбата. Сделката ще приключи, когато процента на печалба бъде достигнат, като не е необходимо играчът да е на своето фиксирано или мобилно устройство в този момент. Без да се налага трейдърът постоянно да следи своята позиция, тейк-профит контролира търговията му в негово отсъствие. Отново може да се използва горния пример с EUR/JPY. Играчът може да зададе лимитирана поръчка за покупка за цена 136,20 при стоп 135,90 и тейк профит 136,80. Тогава дори човек няма нужда да е свидетел как неговата позиция ще се открие и закрие на печалба от 60 пипса при 136,80 или на загуба от 30 пипса при 135,90.

2. Докато сделката е отворена, може ли да се предполага в проценти какво ще се случи? Поради факта, че пазарните условия се променят рязко много бързо, е от съществено значение, че 100% сигурност за предварително зададена сделка е абсурдно да се очаква. Много по-вероятно е пазарът изведнъж да се променя и хората, които участват във Форекс търговията да не успеят да извършват своите предварително планирани интервенции, най-вече поради това, че търговската среда е неблагоприятна и нещата да излязат извън контрол.

3. Кое е най-важно при използване на ливъридж? Въпреки че трейдърите може да се изкушат да генерират големи печалби, рискувайки големи суми, е добре винаги да се има предвид, че много висок ливъридж може да доведе до огромни загуби. Мерките за безопасност, прилагани от професионалните търговци, могат да помогнат за намаляване на риска във фундаменталната ливъридж форекс търговия.

Добре е играчите да сведат до минимум загубите си. За да направят големи печалби в близко бъдеще за играчите е важно да знаят как да намалят загубите си. Свеждането до минимум на загубите се осъществява, за да бъдат в рамките на управляемия диапазон, така че да могат да си спестят големи капиталови загуби при закриване на позициите си.

4. Как се използват критичните стопове стоп-загуба и тейк профит? За форекс участниците е важно да се възползвате от критичните спирки при 24 часа форекс търгувията. Тяхната позиция може да бъде сериозно засегната от преминаването на няколкостотин пипса само в рамките на една нощ. Стоповете се използват за защита на печалбите, а също и за да се гарантира, че загубите са сведени до минимум.

5. Какво е най-добре да се предприеме в ситуация на губеща позиция? Удвояване или излизане в никакъв случай не са най-добрите средства за излизане от губеща позиция. Могат да възникнат огромни търговски загуби, когато един търговец реши да се придържа към собственото си разбиране и в резултат на това, започне да добавя отчаяни ходове към една изгубена позиция, която в крайна сметка може да се превърне в толкова голям проблем, че да доведе до катастрофални загуби. Следователно, по-добре е да се прекъснат загубите и да се премине към търгувия друг ден, отколкото човек да се надява на нещо по-различно, за да си върне огромната загуба, когато пазара е срещу него.

6. Кой е най-подходящият лост? Един неблагоприятен ход може да унищожи всичките акции или маржове чрез използване на ливъридж 50:1. От друга страна, използването на ниско ниво ливъридж като 5:1 или 10:1 е доста по-удобно за един внимателен инвеститор или търговец.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *