Форекс трейдер

„Ако започвате нов бизнес и ми поискате бизнес съвет, бих ви казал следното: „Бъдете почтени при всяка сделка. Не мамете, но се стремете към победа.“ – Ричард Брансън.

Човек е добре да се замисли какво обединява всички тези известни личности – Уорън Бъфет, Джордж Сорос, Джеси Ливърмор, Едвин Льофевр, Адам Смит, Джон Дж. Мърфи, Питър Линч, Луис Алън , Ралф Винс. Отговорът е едно единствено нещо – те са най-успешните участници на международната борса.

От другата страна са Ник Лийсън, Джон Руснак, Ясуо Хаманака, Лиу Цубин,  Брайън Хънтър, Тошихиде Игучи, Питър Йънг, Жером Клервиел, Братя Хънт, Джонатан Бън. Това, което ги обединява, че те са най-безнадеждните играчи, които поради своята некомпетентност, са загубили стотици милиони.

Ако човек желае да е от първия тип, е добре да спазва следните трейдърски правила:

1. Осъзната практика от поне 10 000 часа. Разковничето към светло бъдеще се равнява на здрава работа в продължение на поне тези часове, а това са около 4 часа дневно за около десет години. Незнайно защо повечето трейдъри се надяват, че за първата една година ще направят с 1 000 долара 5-6 цифрени суми. Именно тези очаквания на голяма част от хората е едно от главните основания за настоящия финансов хаос. Ситуацията наподобява на непрекъснато позвъняване на червения телефон за икономически инструменти.

За да стане човек велик трейдър, той не бива никога да забравя, че подобно на всяка друга сфера и на форекс пазара е нужно да мине дълго време, за да се усъвършенства човек. Примерно никой не би се доверил, да му оперира сърцето доктор, който е практикувал едва един месец и то на симулираща сърце технология. Неразбираемо е тогава защо толкова много форекс играчи очакват да станат добри за кратко. За да си изгради човек успешно поведение на международния валутен пазар, трябва да е прекарал достатъчно часове пред графиките.

2. „Човек трябва да действа като машина“. Чувствата се пораждат във всяка ситуация от човешкия живот, а за форекс участниците те могат да бъдат голяма пречка. Психологията на търговеца и управлението на психологическите реакции са изключително важни за това дали трейдъра ще бъде успешен. Ако човек се справи с импулси като страх, нетърпение и ненаситност, той ще се диференцира от клуба на губещите и ще влезе в клуба на успешните трейдъри още в средносрочен период. Тези емоции са най-големия враг на всеки трейдър и справянето е част от плана.

3. Човек е добре да вярва и да слуша само и единствено себе си. В никакъв случай, човек не бива да се подвежда по съветите или мненията на някой друг. Значителна част от трейдърите се опитват да подражават или да копират на експерти или специалисти, но ако сбъркат е за тяхна сметка. Така че, много по-добре е човек да не ползва чуждите анализи за основни в своята игра, а да се стреми да си изгради индивидуални стратегия и план, основно върху това какво самия той вижда и мисли, относно графиките и трейдинга.


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *