Форекс стилове

„Помнете, че единствените ограничения пред вас са тези, които вие сами поставяте пред ума си.“ – Наполеон Хил.

За да се търгува на Форекс пазара, има много стратегии. Тази статия ще разгледа как може да се търгува с помощта на потока от поръчки.

Всеки търговец би се радвал, ако може да предвиди всичко, което ще се случи на пазара и това може да се превърне в много мощен инструмент.

Инструменти за анализ на Форекс

Различни показатели помагат за разбирането в каква посока пазара да се движи и как да търгуват по-голямата част от търговците. Въпреки това, никой не е имунизиран от сигналите, които могат да доведат по грешен път. Необходимо е трейдърът  да може да ги разграничи от общия поток.

Включване в пазара

Обикновено, търговците отварят своите позиции с помощта на различни показатели. Някои се радват на успешна търговска стратегия, разработена от самите тях, а други получават сигнали от други търговци. Във всеки случай, условно има два подхода за включване във форекс пазара: агресивен и консервативен.

Сред агресивните подходи могат да се разграничат два метода:

  • въвеждане на текуща пазарна цена;
  • вход, след като свещта е затворена.

– При агресивния подход, тези методи се свързват с висок риск. Цената на позицията за търговия по всяко време може да се възвърне в обратната посока. Въпреки това, отварянето на позиция, след като свещта е затворена, представлява изпълнение в класически стил.

– При консервативния подход, може да се отбележи, че при включването на трейдъра на финансовия пазар, изображението на бара се приема като сигнал за прекъсване. Това означава инвеститорът да се включи в момент, в който цената доближава максималната или минималната стойност на свещта, по отношение на сигнала. Тази методика позволява да се намали максималния брой фалшиви сигнали. Ситуацията заслужава да бъде разгледана по-подробно.

Фигурата по-долу показва, че индикаторът RSI достига ниска стойност и дава сигнал за продажба. Фалшивите сигнали са в зоните със затворена свещ, както е отбелязано два пъти със синьо означение на графиката. Отварянето на сделката в тези два момента може да бъде оправдано, но това е доста рисковано. Тази ситуация дава само минимална гаранция, че цената ще продължи да намалява. По този начин, ако сделката бъде затворена в този момент, както се вижда от фигурата, това ще доведе до загуба.

Ако, обаче, трейдърът изчака до затварянето на следващия бар, става ясно, че диаграмата не се опитва да подаде сигнал, следователно, той може да се счита за неверен. В този момент става ясно, че сделката за продаване не е необходима. Само когато втората свещ прекъсва сигнала минимално, ще бъде по-дбре да се отвори позиция за продажба. Ако тя се затваря под най-ниската свещ, това ще бъде допълнително доказателство за възможността за провеждане на сделката.

По същия начин, стоят нещата и при сигнал за покупка, само че в този случай, втората свещ трябва първо да е направила пробив в максимума.

Недостатъци и характеристики на метода

Разбира се, този метод има и своите недостатъци. Ето защо, ако е приоритет в стратегията за търговия със скалпиране, този метод няма да е от значение.

При употребата на метода, има няколко ситуации, когато той не трябва да се използва. Например, когато се наблюдава ниска волатилност и като цяло „мечи“ настроения, е много по-добре да се използва като сигнал за покупка. И обратно, когато възходящото движение дава сигнал за продажба, е по-добре да се игнорира.

В допълнение, методът на търговия, както и всички други методи за търговия, е рискован. В крайна сметка, никой не е имунизиран от резките промени в цените, например, в резултат на популяризиране на всяка една новина. Но в такива ситуации, винаги има възможност да се определи нивото на Stop Loss.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *