Форекс робот

„Отлагането на днешната работа за утре е свойствено за всички, които чакат късмета наготово.“ – Наполеон Хил.

Причината за написването на тази публикация е, че много хора се питат как да изберат най-подходящия съветник. Тя ще разгледа алтернативите между автоматични системи за търговия (роботи или консултанти), които на практика елиминира човешкия фактор, физически и емоционални, ако те са наистина добри.

Някои хора предпочитат да започнат да опознават Форекс с консултанти, а други предпочитат независимо проучване на света на финансите, но и те един ден също откриват роботи съветници. Ако човек е от втората категория, пътят му ще бъде дълъг и трънлив, но той може да обогати неговото знание в теоретичен и практически план.

Първият опит на много търговци е свързан с готови консултанти в изобилието от такива, които може да се намери в Интернет. Хвалебствените текстове за даден робот винаги привличат вниманието към тях, след което търговците бързо се озоваха в един и същи терминал. Обещаните милиони вече започват да се издигат пред очите им, а публикуваните истории само подхранват този интерес. Тогава трейдърите обикновено влизат във фаза на тестване в демо режим, закупуване на VPS сървър за гладко функциониране и … първото разочарование, съчетано с липса на разбиране, защо супер съветникът не им носи очакваната печалба.

След това идва „играта“ със съветник със сложни фигури и като следствие от това започва ново фиаско. Трябва да се добави, че кодът на някои роботи обикновено не е на разположение, за да може да се промени. Причините могат да бъдат две: или това е тест (реклама) с наистина добра версия на съветник на автора или, което е по-вероятно, промененият модел е вече добре познатия и популярен сред хората, които обичат да трейдват, „съветник за един милион долара“.

В Интернет съществуват и роботи, които работят безплатно. Тоест в замяна на регистрация с личните данни на определена Интернет страница или нещо друго, те предлагат безвъзмездно консултация или съвет. Едва след като дълго време по-задълбочено човек проучва роботиката в областта на Форекс, включително разработването на програмните основи, обикновено настъпва истинското разбиране на същността на автоматизираната търговия. Ето и няколко насоки, за да може трейдърът да избере по-лесно правилния съветник:

  • Кодът трябва да бъде отворен за редактиране. В противен случай човек може да получи случайни и погреши съвети.
  • Добре е първо да се разбере функционирането на „консултанта“, тоест какво разбира под сигнал, дали отваря и затваря сам сделката и дали слага целевите стопове, чете ли кода на чакащите поръчки, дали времето на задържане на отворена позиция е ограничено, какво е максималното усвояване, колко сделки може едновременно да бъдат отворени д този съветник и т.н. Въз основа на тези показатели, човек може да тества съветника в демо версия. В идеалния случай, наличието на минимални или повърхностен познания по програмиране могат да помогнат на трейдъра да регулира своя робот и да го адаптира спрямо своята собствена системата за търговия, която е разбираема за него (търговецът може, разбира се, да прибегнете и до помощта на професионален програмист).
  • Всеки съветник е програмиран за работа при определени валутни двойки, въз основа на тяхната волатилност и специфични особености, така че не бива човек да губи време и нерви за „препрограмирането“ му и в други валути.
  • Консултантите могат да бъдат модерни или класически. За съжаление, грешка в робота, инсталирана в чужда среда, може да донесе на търговеца големи финансови загуби.
  • Не се препоръчва да се използва съветникът денонощно.
  • Инсталирането е добре да бъде само за времевия период, който е посочен изрично от неговия създател.

Като се вземат предвид всички тези характеристики, съветникът поне ще спести много време и ще намали натоварването на мозъчни клетки.

Малко хора знаят, че всеки брокер рекламира своите услуги, независимо от факта, че резултатът е един и същ или може да се различава в няколко точки. При наблюдението на графични терминали от различни фирми, прави впечатление, че някъде графичното представяне на гладко, а на други места амплитудите се по-рески в рамките на деня. Този технически аспект, разбира се, ще се отрази на работата на консултанта, както и резултатите от тестването му. При спазване на всички изисквания ефектът може да варира значително.

Не бива да се забравя, че пазарът се променя непрекъснато и всеки съветник изисква адаптиране към новите пазарни условия. Някои хора оптимизират свояите съветници на всеки 4-6 месеца, а други им „стягат винтовете“ на всеки две седмици.

След дългото пътуване и натрупания опит, трейдърите често намират било то платени или безплатни оптимизирани консултанти, които понякога им донасят печалба. Но степента на доверие във финансовата сфера на роботиката е все още малка. И макар, че тези помощници в търговията изключват ​​емоционалния компонент на търговия, по принцип им се признават заслугите само и единствено в общото управление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *