Форекс про

„Хората винаги се страхуват от промените. Хората се страхуваха дори и когато електричеството бе изобретено, нали така?“ – Бил Гейтс.

Психологията на търговията е неразделна част от всеки един от нас. Пазарите са един вид жив организъм, който хората по целия свят напоследък все по-често се опитват да анализират чрез използване на рационален подход. Нерядко обаче се създава разминаване между очакванията и крайния резултат.

Съществува една емоция, за която може да много да се спори дали тя повече помага или повече вреди на търговията, но всеки човек може да се натъкне на един нежелан гост. И това е страхът!

Всеки човек го е срещнал много пъти през целия си живот. Много хора го оставят в живота си за постоянно, тъй като не знаят как да се отърват от него.

Тази публикация ще се опита да отговори на въпроса, който вълнува значителна част от трейдърите. Този въпрос е защо хората изпитват страх толкова често и как могат да се отърват от него?

Първо, е добре човек да осъзнае, че страхът е една от най-силните емоции, а така наречената къща е човешкото тяло. Ефектът от страха може да повлияе на цялата къща, а не само на главата и мозъка. Така той може да разклаща цялата къща из основи.

Като цяло, страхът е емоция, която възниква като реакция на непосредствена опасност или потенциални бъдещи опасности. Тази емоция влияе директно на цялата човешката физиология. Знаците обикновено са учестена сърдечна дейност, бледост, треперене и загуба на апетит.

За да може човек да работи върху проблема със страха, е необходимо да разбере причината за него и значението му.

Основната цел на страха е да „мотивира“ човек за предприемане на защитни мерки при идентифициране на опасност. Това звучи доста благородно, но отговорът се крие в много примитивни части от човешкия мозък. Анатомията дава някои отговори в този аспект.

Човешкият мозък се състои от три части, а най-важната е главния мозък. Неокортекса е отговорен за начините на възприятие и вземането на решения. Това е нещо, от което хората се възползват всеки ден. Благодарение на него човек може да използва своята сила на мозъка и да контролира емоциите и примитивните инстинкти.

Лимбичната система се развива от обонятелния лоб на първите бозайници. Той отговаря за човешките емоции и се проявява чрез импулсивното поведение – особено чрез емоции като страст, агресия и радост.

Мозъчния ствол (продълговатия мозък / мозъка, който има влечугото) – управлява нашите най-примитивните инстинкти. Той предлага само три опции – чисто рефлекторно сковаване, бягство или атака.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *