Форекс портал

„Не съм прекарал и един ден в работа през живота си. Всичко беше забавление.“ -Томас Едисон.

Тази публикация ще се опита да опише как психологията на подкрепата и съпротивата може да подобри трейдинг успеваемостта.

Нивата на подкрепа и съпротива важат, докато не се постигне пробив. Ето защо, търговците могат да използват тези нива, за да предсказват с висока степен на точност как цените най-вероятно ще се движат.

В допълнение, тези нива могат да помогнат на търговците да се установи къде да се поставят зелевите поръчки за стоповете. Те обикновено се поставят няколко пипса под нивото на подкрепа или няколко пипса над нивото на резистентност. Иначе казано, стоповете за спиране на загубите и прибиране на печалбите обикновено се поставят на няколко пипса под нивото на подкрепа или няколко пипса над нивото на съпротива. Тъй като повечето търговци са склонни да търгуват по този начин, е лесно да се види, че цените в действителност се стремят да следват тези модели много внимателно.

Стоп-загуба на базата на зоните на подкрепа и съпротива 

За някои търговци, първото нещо, което правят, когато решават как да търгувате, е да се направят по-големи зоните на подкрепа и основните линии на съпротива. Тези линии действат като ориентир, за да помогнат на търговците да определят най-вероятната посока, в която пазара ще поеме. В много случаи тези „пророчества“ се изпълняват на практика.

Реализиране на печалба въз основа на подкрепа и съпротива

Теорията на Фибоначи се основава на психологията на нивата на подкрепа и съпротива. Установено е, че ако тенденцията се обръща, то цените ще са склонни да се забавят в определени психологически нива (Fibonnaci lines). Цените са склонни да се връщат назад към една от няколко точки, които са определени разстояния от ценовия диапазон, в които се прилага на Теориятата на Фибоначи. Съществува закономерност, спрямо която, нивата на Фибоначи винаги са в сила  и цената има склонност да реагира след достигането на тези нива.

Фибоначи Форекс

Тези нива на Фибоначи са склонни да бъдат в или близо до закръклени цен, които представляват цели числа. За повече информация относно нивата на Фибоначи, може да се посети статията, озаглавена „Фибоначи Форекс“.

Търговците са склонни да опростяват своята работа и за това са склонни да прокарват цените към области, които са със закръглени цени.

Това създава зони на съпротива и подкрепа, на които цените са склонни да се забавят. Цените ще продължат да се забавят на тези нива, освен ако не се получи пробив или не се променят пазарните нагласи. В такъв случай, предишното ниво на подкрепа ще стане ниво на съпротива и предишното ниво на съпротива ще се превърне в ниво на подкрепа.

Тези нива на подкрепа и съпротива могат да помогнат на търговците да се предскаже по-точно движението на цените. Това означава, че съпротивата и подкрепата действително могат да помогнат на търговците да печелят по-голям капитал и да се правят по-добри решения за търговия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *