Форекс пазар

„Ако времето е разпределено в график, неочакваните ангажименти няма да са толкова неприятни и няма да ги пренебрегвате. Концентрирайте се върху нещата, които наистина са от значение. Такива дейности включват време за себеразвитие и дълбоки размишление, време отдадено на приятелствата, изградени върху доверие и взаимно уважение, време за физически упражнения, време за четене и време да служите на обществото.” – Робин Шарма.

Както икономиката, така и пазарът се променят непрестанно и понякога ни дават големи възможности да печелим пари. Тогава се поражда въпросът дали човек е подготвен да ги види.

Добре е да се знае, че с трейдинг редовни доходи НЕ могат да се правят.

Човек не бива да си прави планове за своите резултати за трейдинга преди още да знае какво представлява това, с което се е захванал.

Безпогрешният анализ на пазара е като хоризонта. Колкото и човек да се приближава към него, никога не може да го достигне.

Международният валутен пазар, който наблюдаваме в наши дни, датира от 70-те години на ХХ век, когато се минава от фиксирани валутни курсове към система на плаващи, обменни курсове на валутите по целия свят. Така се осигурява шанс на хиляди инвеститори и фирми да извличат печалба от курсовете, докато те се променят.

Понятието Форекс означава в превод на английски език Foreign Exchange Market и с него се наименува интернационалния пазар на валутите по всички страни. Международният валутен пазар е най-ликвидния в целия свят. На всеки 24 часа оборотът му надхвърля 2 трилиона долара.

Това значи, че когато някой желае да закупи дадена валута някой друг в същата единица време продава. Изключително рядко се получава ценови гап. Той възниква, когато в един момент няма участници на валутния пазар, които да се опитват да сключат сделка на определена цена и тя мигновено отскача в някаква насока. Тъй като това става много рядко се счита за изключение. На практика във всяка единица време съществуват хиляди участници, които се стремят да направят сделка на валутния пазар.

Международният пазар на валути е извънборсов, т. е. той не се намира на едно единствено място, както са фондовите борси. Най-добре може да се онагледи като търговски структури, намиращи се в разнообразни места по целия свят, обединени помежду си. Купуването и продаването се осъществява от рокери, дилъри и трейдъри чрез търговски платформи и компютърни терминали. По този начин валутният пазар е достъпен и много известен, сред хора, които се стремят сами да контролират своя капитал. Това се явява един от главните фактори, поради които вниманието към международния пазар се увеличава непрекъснато. Хубаво е да се знае още, че всеки човек, който желае да инвестира свободни финанси на пазара, те биват изложени на голям риск.

В наши дни играчите на международната валутна търговия са банките (централни, инвестиционни и търговски), както и професионалните и институционалните инвеститори. Сред най-важните участници на валутния пазар са Сити груп, Джей Пи Морган Чейс, Голдман Сакс, Морган Стенли, Мерил Линч, Ю Би Ес, Банк ъф Америка и още много други. Те осъществяват главния обем сделки на международния валутен пазар и се наименуват Маркет Маркер, тъй като влияят най-силно върху посоката на курсовете купува и продава.

 

One thought on “Форекс пазар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *