Форекс обучение онлайн

„Гордея се, както с нещата, които сме направили, така и с много от нещата, които не сме. Иновацията е да кажеш „не“ на хиляда неща.“ – Стив Джобс

Съществуват значителен брой форекс участници, търсещи стратегия, която да могат да прилагат на практика. Ето три търговски системи за начинаещи:

1) Геополитическите рискове и/или сътресения и търговската система на форекс. Съществуват разнообразни фактори, освен икономическите, които оказват влияние върху международния валутен пазар. Тяхното влияние понякога е много силно, защото не са предвидени. На всеки участник във форекс пазара му се налага да наблюдава и интерпретира всичко, което случва по света, както и да предвижда последиците от тези събития.

За да се онагледи казаното дотук може да се използва неотдавна разразилия се конфликт в Крим. Валутите на Украйна (UAH) и Русия (RUB) са първото нещо, което бива повлияно. Те поевтиняват до изключително ниски нива, спрямо долара на САЩ преди центланите банки в двете държави да се вземат участие, като повишат лихвите.Фондовите борси на двете страни също се понижават значително. Така например, руският индекс RUS 50 намалява с 12% само за ден, след като Съединените щати отправят заплаха към Русия с финансово санкциониране. Борсите в Европа и курсът на европейската парична единица също биват повлияни поради това, че са в съседство с Украйна и се опасяват от потенциално нападение на Русия в Украйна. Подобен род геополитически събития не са за подценяване, защото се разразяват много бързо и реакциите от тях са непредвидими.

Макар, че повечето финансови активи се обезценяват в тези ситуации съществува инструментариум, чрез който те отново да възстановят цените си. Те са известни като „активи убежища“ и такива могат да бъдат американски долар, японска йена, швейцарски франк, сребро, злато,  и др.

Инвеститорите трябва да се вълнуват от тези фактори, защото те влияят непрекъснато върху търговска система. Ако трейдърът не наблюдава валутните двойки в контекста на даден геополитически конфликт, по-добре да не търгува с тях. Но ако форекс участникът има желание да използва този способ, може да купи малко преди разрязаването на конфликта и да продаде, след като събитията приключат. Инвеститорът има предимство поради волатилността, която се появява на пазара непредвидено.

2) Търговията с японски свещи (кендълстикс) и плъзгащите средни. Съществуват разнообразни версии на пълзящите средни, като най-масово използваните са простите плъзгащи  средни (simple moving avarages, SMA). Te показват средната цена на активите за определен срок докато експонециалните средни придават повече тежест на последните срокове.

За да се илюстрира казаното дотук, нека периодите на плъзгащите средни бъдат 7, 21, 30, 50, 100 и 200. На база каква валутна двойка избере трейдерът, той може да се спре на някаква периодност и да допълни формация от кендълстикс, които да се създадат около плъзгащите се средни.

Тази система е изключително лесно разбираема и може да се използва от всеки. Експертите препоръчват обаче начинаещите трейдъри първо да я изпробват на демо сметка. 

Средната, на която инвеститорът се спира, е добре да бъде оптимизирана за възможно най-добри резултати, а конфигурациите от японски свещи е добре да покриват методологичните условия за тяхното формиране.

Добре е да се спазват принципите за мениджмънт на риска, тъй като дори и с най-ефективните системи понякога човек може да загуби.

3) Скалпираща стратегия със Стохастик и експоненциална плъзгаща средна за USD/JPY. Свръхкраткосрочната стратегия по скалпиране (търговия, при която скалперът отваря и затваря своята позиция в един и същи ден) може да е добро средство за инвестиране и печелене, най-вече за хора, които не разполагат с достатъчно време, което да прекарват, стоейки пред техния компютър. 

Скалпиращата стратегия работи с индикатора Стохастик със стандартни настройки и експоненциална плъзгаща средна на едноминутна графика на валутната двойка американски долар/японска йена (USD/JPY).  Тази валутна двойка е за предпочитане при стратегията, тъй като е най-резултатна, точно при нея. Тази валутна двойка се характеризира със средни волатилност и риск, което е най-подходящо при стратегии по скалпиране.

Параметрите са 224 за ЕМА, а графиката, която се използва е едноминутна. Тя представя настоящия тренд и изобразява динамични равнища на подкрепа и съпротива, при които търговецът са надява цената да се покачи след като доближи средната. Също така, може да се включи Стохастик с настройки 14,3,3 на едноминутна графика. Той се използва за наблюдение на „свръхкупени“ и „свръхпродадени“ състояния в текущия момент, когато цената доближава ЕМА. За да стане още по-резултатна системата е добре да се потърсят и формации от японски свещи. Системата работи, както при нарастващ, така и при намаляващ тренд.

В този пост се онагледиха три системи на търгуване във Форекс, които се влияят от разнообразни феномени. Задълбоченото вникване на компонентите в системата може да помогне на начинаещия трейдър в изграждането на качествен продукт. Решаването каква система да избере и нейното разработване е нелека задача, която зависи от времето, което човек може да и посвети и надеждите, които възлага на нея.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *