Форекс новости

„Твърдо вярвам, че в живота няма нищо невъзможно.“ – Ричард Брансън.

Най-важните играчи на междубанковия пазар са банките, т.е. те са най-влиятелните и крупни участници на пазара. Най-активните и най-големите банки на междубанковия пазар са Deutsche Bank, UBS, Barclays, Citibank, Bank of America, JP Morgan, Morgan Stanley, Commerzbank, BNP Paribas, Credit Suisse, RBS и други. Те работят на пазара като осигуряват ликвидност, т.е. те действат като контрагент на междубанковия пазар.

На него търговците могат да участват чрез брокери STP или ECN, но 98% от брокери в света, предлагащи STP или ECN сметки за търговия не изпращат сделки на клиентите на междубанковия пазар, а само на една пазарна машина, която пряко участва в сделките на своите клиенти. Ето защо е изключително важно да се избере правилния брокер.

Така че, ако не се търгува чрез маркет-мейкър, който определя свои собствени котировки, които отговарят на междубанковите лихви (но обикновено те не отговарят на тях), то STP,  ECN или DMA брокера създава възможно най-ниското разпространение (спред), въз основа на текущите оферти и отправя запитване към доставчиците на ликвидност (банките). След това тези банки ще действат като контрагенти на сделките на търговците.

Междубанковите спредове на STP, ECN или DMA брокерите обикновено отразяват качеството на доставчиците на ликвидност на брокера. Брокерът удържа своя собствена такса, от която извлича печалба, чрез разпространението към реалния междубанков пазар. Тези спредове могат да се видят в офертите на платформите за търговия. На базата на тези спредове клиентите ще направят своите сделки.

Във вторият случай, брокерът пряко предоставя на междубанковия пазар спредовете на своите клиенти, както и прозрачно заплаща комисионни при отваряне и затваряне на сделки.

Проблемът обаче е как по-голямата част от брокерите работят. Ако те могат да изпълнят всяка поръчка на по-добра цена, те го правят, но те не отчитат положителното приплъзване в търговията си и по този начин количеството на слипидж отива веднага в джоба на брокерите.

Очевидно тези видове брокери винаги ще добавят отрицателен слипидж към сделките на своите клиенти. Лошокачествените брокери дори може изкуствено да увеличават изоставането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *