Форекс материал

 

„Не пилейте енергия да внедрявате някакви дребни трикове, по-добре се фокусирайте върху стабилността в дългосрочен план.“ – Джак Ма.

Основното несходство между форекс търговията и търговията с останалите видове активи или стоки е в използването на ливъридж. Това, което се придобива с покупко/продажбата на валути превръща Форекс търговията в един наистина добър бизнес, който няма кнкуренция. Ливъриджът (Leverage) в този контекст се алюзира с един вид кредитно рамо, което се предлага от брокерите, чиято основна роля е да доставят подобен вид продукти.

Има много ливъридж количества, които ще бъдат достъпни за форекс играчите, макар че валутните търговци идентифицират средната сума, която обикновено е 50:1, 100:1 или 200:1.

Ливъридж (кредитната) форекс търговия може да бъде осъществявана с различни средства. За всяка парична единица в профила си, човек може да извършва определени ливъридж търговски сделки. Сумата, която рискува, е прието да се именува „марж“. Маржът представлява стойността, която играчите инвестират, т.е. парите, които рискуват.

Типичен пример е, когато се инвестира $ 200 в ливърижд количество 1:100. Ако човек се кани да инвестира с $ 200-ва инвестиция, той ще може купува до $ 20 000 (200 х 100).

Не бива да се забравя, че инвестирайки голяма сума в сделка, рискът е твърде голям и може да доведе до сериозни загуби, ако нещата не вървят по плана, по който трейдъра очаква. В повечето случаи стойностите на валутите често се завъртат в рамките на 1% за определен интервал от време, като така нивото на риска, няма да бъде толкова високо.

Ливъриджът има за цел създаване на перспектива за получаване на изключително голяма печалба на международните финансови пазари. Във форекс търговията се инвестира при много малки разлики в цените на валутите.

„Спот курсът“ се котира с разликата между двата курса „купува“ и „продава“. Той е добре да се вземе под внимание при всички финансови операции с валути. Тази разлика е прието да се именува „марж“ или „спред“.

По принцип е необходимо да се изчака определен период, за да се осъществи съответната печалба, а също и по-големи първоначални инвестиции с такива малки количества. Човек ще получи възвръщаемост на инвестициите си в момента, при който използва метода на ливъридж или по-малки първоначални депозити.

Събитията във форекс пазара обикновено се развиват много бързо. Затова трейдърите е добре да бъдат изключително внимателни, когато боравят с ливъридж. Колкото по-голям е ливъриджът, на който залагат, толкова по-висок е риска да загубят капитала си, в случай че валутната двойка е против позицията им. Важното е да не се рискува повече, отколкото може да се приеме.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *