Форекс литература

„През всичките 40 години, в които се занимавам с бизнес, ми е помагала моята готовност да се вслушвам в чуждото мнение и да приемам предложения, които са по-добри от моите.“ – Ричард Брансън.

Тази статия ще се опита да отговори на един много разпространен въпрос. Търговците често се питат каква информация техния брокер вижда за тях и дали те са попаднали на честен и надежден брокер.

Брокерите могат да видят всички поръчки, които се извършват по пазарни цени, както и чакащите поръчки, стоп-загубите и пребери-печалбите, (ако е написано в платформата за търговия на сървъра на брокера). Всеки брокер, разбира се, може да види пълната история на сделките си и да разбере дали определен клиент се е включил на пазара ръчно, чрез автоматизирана система за търговия или по телефона. В същото време, брокерът не вижда стратегията за търговия или кода на автоматизираната система за търговия в платформата MetaTrader4.

При във цялата литература и образователни материали за брокери и форекс търговия, основно се срещат три типа брокери:

1) Маркет мейкъри – участниците на пазара действат като контрагент за всички сделки  и ако човек е на загуба, този вид брокери печели същата сума, както и обратното. Маркет мейкърите не крият факта, че действат като контрагент на всички сделки на своите клиенти.

2) ECN / STP брокерите изпращат сделките на клиентите си до финансовия пазар за тяхното изпълнение. ​Този вид преки брокери осигуряват директен достъп до пазара, като действително изпращат всичките си сделки за изпълнение на междубанковия пазар без конфликт на интереси със своите клиенти.

3) Съществуват ECN / STP брокери, които притежават или имат договор само с един маркет мейкър, който действа като контрагент на всички сделки и има голям конфликт на интереси, като в първия случай.

Разликите в качеството на предлаганите услуги между честните и нечестните брокери са огромни и изборът на брокер е от изключително голямо значение, което засяга всички резултати на търговците.

За печелившите търговци на дребно, е изключително важно, че брокерът им изпраща и изпълнява всичките си поръчки в междубанковия пазар за най-добра цена в момента на разположение, без конфликт на интереси. Справедливият тип брокери винаги избира текущата най-добра оферта или изпраща запитване до десетки или стотици банки за най-изгодните котировки за всеки един от своите клиенти на междубанковия пазар.

Когато човек реши да се захване с Форекс е добре първо да прочете литература, книги, специализирани статии и образователни материали. Много полезни са онлайн форумите, в които човек може да обменя информация и да получава съвети и насоки. Това, разбира се, не означава,че човек може сляпо да следва съветите и препоръките във форекс общностите, защото не се знае дали човекът отсреща не е новак или човек с недостатъчно опит. Важно е още, когато човек копира готови стратегии или тренира върху съвети на експерти да търси логика и да осмисля прочетеното, защото то може да работи за едни, а за други не. Не бива да се забравя, че всеки трейдър е личност и неговите силни и слаби страни до голяма степен определят стила му на търговия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *