Форекс книги онлайн

Интерес представлява въпросът как велики личности като Моцарт, Пикасо и Джордж Сорос са постигнали своя грандиозен успех. Той не е само следствие от десетгодишна практика или 10 000 часа труд. За да стане ясно какво точно трябва да се направи, за да увеличи човек своя потенциал е добре да се информира какво са практикували най-успешните хора преди него в неговата сфера.

Няма човек, който да е направил свое велико постижение, преди да се е трудил поне 10 години, докато го създаде. Дори гении като Моцарт е работил здраво поне 10 години, преди да създаде нещо, с което да влезе в историята.

Ако човек се стреми да стане наистина добър в своята област, тогава е добре да си зададе въпросите:

  1. Готов ли е да инвестира в делото си поне 10 години съзнателна практика?
  2. Усъвършенства ли съзнателно способностите си?
  3. Или просто запълва времето си и очаква да се случи най-доброто?

Тази публикация има за цел да представи синтезирано Теорията на Дау, която се счита за „Свещената книга“ на Техническия анализ. Неин създател е Чарлс Дау, който по онова време притежава Уолстрийт Джърнъл и е негов главен редактор. В онзи момент телевизията още не е била изобретена и дори радиото тепърва е правело първите си стъпки. Печатните медии са били основния начин на хората да се информират, а неговото списание била най-престижния икономически източник на информация в целия свят. Без да пише самостоятелна книга, Дау издава значителен брой статии, които предизвикват много дебати сред кръговете на спекулантите по онова време.

През 30-те години на 20 век двама от най-популярните технически анализатори Робърт Риа и Уилиям Хамилтън създават и публикуват „Теорията на Дау“. В своите проучвания Дау проявява интерес към пазарните индексите на фондовата борса, които като съвкупни величини създават обобщено знание за функционирането на определен пазар и ценовото поведение.

Главните принципи в Теорията на Дау са:

1. Всичко се включва в цената или иначе казано всички данни, които са обект на икономическата и статистическата теория, бедствията и авариите, слуховете, както и който и да е друг феномен извън графиката. Ако стане нещо непредвидено, то повлиява моментално и автоматично променя цените.

2. Движението на пазарите се илюстрира чрез тренд. Най-ясната и сбита дефиниция за тренда е главна преобладаваща посока, описваща движение на пазарните цени.

3. Съществуват три вида трендове – възходящ, низходящ и сайдуейс (sideways):

– При възходящия тренд (bull trend, up trend, upward) е характерно това, че всеки пореден връх или дъно са по-високи от предхождащите ги;

– Низходящият тренд (bear trend, dawn trend, dawnward) се характеризира с това, че последващите дъно и връх да са по-ниски от предхождащите ги;

– При сайдуейса (sideways, flat market, trendless), липсва добре изразена посока на движение или иначе казано не се наблюдава поредица от по-високи или по ниски върхове и дъна.

4. Всеки главен тренд съдържа в себе си по-малки трендове. Във връзка със своята продължителност трендовете условно биват първичен, вторичен и третичен.

– При първичния тренд (main trend) времето е в интервала между 1 и 3 г. Напоследък практиката сочи, че основните трендове на Форекс могат да бъдат и по-дълги, примерно при USD/CAD се отчита низходящ тренд с продължителност около 5 г.;

– При вторичния тренд, който играе роля на коригиращ първичния, съотношенията са 1/3, 1/2, до 2/3. Това са на практика ретрейсмънтите на Фибоначи, с продължителност от няколко месеца;

– При третичния тренд, който е значително по-малък и с дневни отклонения  продължителността може да трае от един ден до няколко седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *