Форекс клуб

„Интелектът е това, което остава, когато забравим всичко онова, което сме учили в училище.“ – Алберт Айнщайн.

Първата форма на система на обменните курсове е златният стандарт, който се появява през 18-ти век в Англия.

Златният стандарт означава, че правителството гарантира обменът на определено количество злато (обикновено 1 унция) за определен размер валута. По принцип това, което се има предвид, когато се говори за валутата е неговата обезпеченост от златото. За да може правителството да бъде в състояние да поддържа обменния курс на валутата и златото трябва да има големи запаси от злато и то със сигурност не може да печата толкова пари, колкото иска, без контрол. Въпреки това, докато не се създаде стабилност на цените понякога са необходими повече валути, като по време на икономически депресии и войни. Такъв се оказа случаят в миналото. Исторически погледнато, по време на неблагоприятни периоди, златният стандарт е често изоставян и след това се връща, когато нещата се връщат към нормалното си състояние. До края на Втората световна война, това е начинът, по който нещата обикновено се случват. Това довежда до периоди на хиперинфлация, най-известният от които е периодът в Германия през 1920 година.

Бретън Уудсската система

През 1944 г., в края на Втората световна война, международните сили в света решават, че трябва нов паричен стандарт и така се създава системата Бретън Уудс. За тази цел, представители на съюзниците и Запада се срещат в Бретън Уудс, Ню Хемпшир, САЩ.

Те се договарят за създаването на нова парична система, при която стойността на златото ще се определя само спрямо щатския долар при 35 $ за унция, докато другите валути на другите участващи страни ще се определят само срещу стойността на щатския долар. От това събитие насам, щатски долар става най-доминиращата резервна валута в света.

В допълнение, към създаването на нова валутна система, 3 международни институции са създадени в Бретън Уудс, за да се осъществява наблюдение и контрол на глобалната икономическа активност:

  • Международният валутен фонд (МВФ)
  • Общото споразумение за митата и търговията (ГАТТ)
  • Световната банка

Край на системата Бретън Уудс

Въпреки това, дори и правителството на САЩ не може да поддържа фиксиран валутен курс на злато в щатски долари. През 1971г. САЩ не разполага с достатъчно златен резерв за покриване на парите в обръщение. Поради това, на 15 август 1971г.  президентът на САЩ Ричард Никсън е принуден от обстоятелствата и публично се отказва от златния стандарт. Това на практика прави щатския долар валута като останалата част от световните валути. Така се отбеляза категорично краят на системата Бретън Уудс и златния стандарт.

Въпреки, че 3-те международни институции, създадени в Бретън Уудс все още функционират, паричното понятие валута, подкрепена от злато не се използва. В наши дни валутите са само на хартия, а стойността им не се обезпечава със злато или друг вид физически актив, а само чрез словото на правителството. Така да се каже, валутата има стойност, просто защото правителството казва така.

Това вероятно е и причината, поради която спекулациите и онлайн валутната търговия да се увеличават през последните години, (разбира се, заедно с технологиите и компютърните иновации). Днешните пазарни промени, нестабилността и колебанията на цените създават уникални възможности за валутните търговци да печелят огромни суми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *