Форекс клуб форум

„Човек не се нуждае от нищо повече от това, което му е дала природата. С изключение на паритеФорекс, наричан още FX, представлява пазар за търговия с валути.“ – Юзеф Бестер.

Форекс пазарът е най-големият и най-ликвиден финансов пазар в света, в който участва огромен обем от търговци, които купуват и продават валутни двойки. Дневните сделки с валута, търгувани ежедневно на Форекс, са в размер на повече от $ 5.3 трлн., като остават далеч зад себе си комбинирания обем на сделките на капиталовите пазари, който се равнява едва на $ 30 млрд.

Преди това участие е ограничено само до банките, хедж фондове и по-големите дилъри на валута. Но с устойчивостта на малките финансови институции и появата на Интернет, валутния пазар позволява търговия на валути на дребно. Благодарение на модерните технологии и развитието на различни собственически софтуери, множество заинтересовани търговци от цял свят вече могат да вземат участие и на Форекс пазара.

Как работи форекс?

Форекс търговияте се извършва 24 часа в денонощието, пет пъти в седмицата. Валутите, които обикновено се търгуват включват щатския долар, еврото, японската йена, швейцарски франк, канадския долар, британския паунд и австралийския долар. Те се наричат също и основни и представляват повече от 85% от дневните сделки на Форекс.

Стандартната процедура, която описва Форекс е търгуването на валути по двойки. Например, японска йена може да бъде сдвоена с щатския долар или еврото с английската лира. В случай че инвеститорът, например, смята, че стойността на щатския долар ще се увеличи спрямо йената, той или тя най-вероятно ще продаде ейни и ще купи за тях щатски долари. Иначе казано, ще отвори търговска позиция с покупка на валутната двойка USD / JPY. С движението на валутите, печалбата винаги е възможна, дори ако има само една малка промяна. Това е така, защото във всяка сделка се ангажират огромни суми пари.

Къде се намира Форекс?

Форекс не включва централния курс, за разлика от другите финансови пазари, които търгуват на определено място. Вместо това, няколко търговски центрове по света съществуват най-вече в Лондон, Франкфурт, Токио, Сингапур, Ню Йорк и Хонконг. Във Форекс участват над 5 000 търговски институции като международни банки, търговски дружества, държавни банки и брокери.

Традиционно форекс търговията се извършва по електронен път, по телефона или по Интернет. Онлайн търговията по Интернет в момента е най-популярната форма на Форекс търговия. Тази технология е предимство, защото освен удобството, тя понижава разходите по сделките и осигурява значително по-голяма скорост на сделките. Друго предимство е нейната прозрачност, която се дължи на развитието на онлайн платформата за търговия.

Международният валутен пазар е изключително динамичен и ще остане така. Също така, той е и стабилен, въпреки, че се влияе от всичко, което се случва в икономиките на различните страни. Това е така, защото, когато стойността на една валута пада, което се случва непрекъснато, стойността на другата валута обикновено се покачва. Високата ликвидност е друго предимство на Форекс пазара. В сравнение с Нюйоркската фондова борса, дневният обем на търговия на форекс пазара обикновено е 50 пъти повече. Освен това, винаги ще има търговци, които участват в купуването и продаването на чужди валути в резултат на екстремната ликвидност и стабилност на цените.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *