Форекс за начинаещи

„Няма по-добро време да започнеш да действаш от сега.” – Гари Вайнерчук.

Под израза осъществяване на американската мечта обикновено се има предвид, че един човек се е издигнал в обществото. Един такъв човек е Джеси Ливърмор, който през далечната 1891 години напуска родния си дом с пет долара и за 20 години се превръща в легенда. Първата му длъжност е като момче за всичко  популярна за онова време брокерска фирма, наречена Пейн Уебър. Разнасяйки поръчките на дилърите, на младото момче му правят впечатление някои привидно дребни неща, които един ден ще го направят богат. Примерно енигмата, че „риба се лови най-лесно в мътно море“ се вижда много ясно в периодите на паника сред търговците.

По време на рецесията от 1907 година Ливърмор изкарва в един ден $3 млн., което е равностойно на $100 млн. днес. Самият Джей Пи Морган отправя молба към Ливърмор да престане с агресивните „къси“ и продажби, за да се възстанови пазара.

Философията на Ливърмор е, че за да бъде човек успешен играч, тялото и духа му трябва да бъдат в добра форма. Той заживява в луксозна къща на Лонг Алнд и всеки ден изминава пътя си до Уолстрийт със своята яхта.

1929 година се разразява нова криза, по-известна като Голямата Депресия и тя отваря нови перспективи за легендарния играч. Стотици хиляди спекуланти се разоряват, но не и Джеси. След като кризата приключва, той е увеличил капитала си с цели $100 млн.

Типични за стила на Джеси са паниката и секретността. Традиционно, когато обикновения трейдър се страхува, той се опитва да се отърве от позицията си по всякакви начини. Но Джеси знае, че колкото и дълго да се понижават цените на определени активи, при добра диверсификация, те не могат да станат нулеви, а когато пазарът се уравновеси, има голям шанс цените да се върнат на предишното си ниво.

Джеси извършва своите интервенции от тайнствен офис на Фич Авеню и никой не може да говори, когато финансовите пазари са отворени. Това изключително силно респектира хората и той получава прозвища като „Момчето спекулант”, „Голямата мечка”, „Памучният крал”, „Чудото на Уолстрийт” и други.

По време на своята тридесетгодишна кариера Джеси спечелва над $400 млн. и получава славата на „брокерът, който не губи парите ни никога“. Запазената му мъдрост е: „няма значение, колко пари правиш на пазарите, важното е да успееш да ги запазиш”.

През последните 7-8 години валутата на САЩ е под силен натиск. Има значителен шанс еврото да направи още един връх, но на по-късен етап едва ли ще успее да го направи отново.

От 2002 година насам азиатските централни банки генерират над $3 000 млрд. долара. Федералният лихвен процент в САЩ от 0,5%, е на най-ниското ниво от 1958 година насам и при стабилизирането на икономиката, увеличението ще бъде сигурно.

Голям брой форекс участници мечтаят за своя голям ден, когато ще направят големия „страйк“. Хората, които са запознати знаят, че при обикновени условия това е много трудна задача. В Китай думите заплаха и шанс за синоними. В периодите, в които повечето играчи изпитват страх и са под влияние на тази емоция, съдбата е благосклонна към щастливците, на които е предопределено да забогатеят. Страхът е като снега. Когато вали в продължение на дълъг период, никой не знае кога ще спре и хората все повече се отчайват. Джеси Ливърмор е един от хората, родени под „щастлива звезда“, следователно има и други.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *