Форекс журнал

„Човек не може да отнесе парите в гроба, затова е важно да остави нещо след себе си, което да бъде полезно за поколения напред.“ – Ричард Брансън.

Добре е да се научат различни инструменти за търговия и да се разшири шансовете си за успех, но тя не трябва да идва с цената на липсата на стратегия за управление на пари.

Алчността е проклятие

Не бива да се забравя добрата стара поговорка „Алчността е проклятие“. Това е може би най-съвършеният съвет за новите валутни търговци. Опитните търговци са наясно с пазара и е по-малко вероятно да допуснат груби грешки.

От друга страна, обаче, новаците обикновено са нетърпеливи за получаване на печалба за по-кратко време. Не бива да се забравяме, че не се става богат за една нощ. Да се играе на Форекс на късмет е грешно. Подобна нагласа, диктувана от алчността на някои търговци, може да доведе до рискуването и загубата на голяма част от капитала, за това не се препоръчва от професионалните форекс търговци.

Човек е добре да научи хеджиращи и корелиращи техники

Експертите силно препоръчват да се научат някои техники за хеджиране, веднага след като търговеца влезе в света на Форекс. Хеджирането предпазва капитала от излагане на много по-голям потенциален риск. Някои от популярните техники за хеджиране включват диверсификация на портфейла и закупуване на валутните опции.

По отношение на корелацията, когато две валутни двойки са тясно свързани помежду си, това означава, че те ще се движат точно по същия или по точно обратния начин през повечето време. Ако търговецът ще купува двете валутни двойки, които се движат през повечето време по същия начин, това просто означава, че той ще удвои своите рискове или потенциални печалби. Така че, като цяло, е добре да се знае как различните валути корелират помежду си, за да се избегнат тези ситуации на удвояване на рисковете. При изследване на съответствието между различните валутни двойки, може да се използва безплатен корелиращ индикатор.

Stop-Loss трябва да се използва винаги своевременно

Загубите могат да се избегнат чрез определяне на Stop-Loss с определения брокер. По принцип, това е авансова поръчка, която позволява на посредника да продава. Тя гарантира сигурността на търговеца и това, че брокерът ще продаде валутата веднага, след като цената достигне предварително определеното от трейдъра ниво.

Например, човек може да зададе своя Stop-Loss с 2%. Това може да означава например 20 пипса в зависимост от обема на поръчката. Стоп-загубата е необходимо да се постави въз основа на текущата пазарна волатилност. Това означава, че ако цената на валутата пада с 20 пипса от цената, където търговецът е купил валутата, брокерът ще я продаде. Това ще спести на търговеца по-нататъшни загуби, ако цената продължи да пада.

Не бива да се забравя, че поставянето на целевите поръчки като стоп-загуби е просто още една опция за осигуряване на възможност на печеливш бизнес на по-добра цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *