Форекс жаргон

„Колкото по-дълго вървите към успеха, толкова по-близо е той. Прекалено много хора се отказват крачка преди победата. Запомнете: тази крачка ще я направи някой друг.” – Наполеон Хил.

Тази публикация ще опише няколко понятия, които не са засегнати много добре в традиционните обучителни форекс материали.

Обемът на търговията

Този обем представлява размерът на валутата, която се търгува. С други думи, със значителни размери от единица продукция, се увеличава съответно печалбата или загубата. Чрез намаляване на размерите на дяловете, печалбата или загубата намаляват. Правилната поръчка по отношение на обема (вярното позициониране на размера) е една от най-важните части на управлението на валутните пари, тъй като позволява на инвеститорите да контролират риска и да избегнат неочакваните загуби. Винаги е за предпочитане да се зададе своевременно процент на риска, под формата на стоп-загуба, която ще трябва да се въведе при отваряне на търговията. Добре е това да стане, след като човек изчисли правилния размер на позицията, въз основа на която, с помощта на безплатните онлайн калкулатори, които брокерите предлагат в своите уебсайтове.

Волатилността на пазара

Волатилността (нестабилността) е статистическа мярка. Тя бива наричана още летливост и се счита за „размера на несигурността или риска“ по отношение на промяната в цената на валутата. Високата летливост означава стойността на ценните книжа и може да се разпространява в по-голям диапазон от стойности, така че цената може да се променя драстично за нищожно кратки периоди от време. По-ниската волатилност показва по-малки колебания в цените.

Пазарните движения

Волатилността и обемът определят това как пазара се движи. Когато има голям интерес по отношение на дадена валутна двойка, нестабилността и обемът ще са по-високи, което може да доведе до по-значителни движения.

Въпреки това, форекс търговците също е за предпочитане да получат добро разбиране как пазарната тенденция се променя в тези изключително кратки срокове. Дали валутната двойка се придържа към един модел на подкрепа и съпротива?  Дали валутната двойка може да направи пробив на линията на съпротива пък е друг въпрос, който се случва в резултат на промяната на пазарните условия.

Слушането на пазарните движения

Слушането и комбинирането му с настоящите търговски модели може да помогне да се определи възможността за получаване на печалба и определяне на типа цел, която може да бъде.

Например, при един модел на подкрепа и съпротива, който не показва признаци на която приключва, вие сте в състояние да се изчисли съотношението на вероятностите за печалба или риск, което дава възможност за по-голяма печалба. Иначе казано размерът на позицията може да се увеличи (съответно да се получи достъпен процент на риск ), със стоп-загуба, която се поставя по-далеч от настоящите темпове на валутата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *