Форекс евро доллар

„Креативността е просто да свържеш точките. Когато питаш креативните хора как са направили нещо, те се чувстват малко гузни, защото не са го направили, а просто са видели нещо. Просто на тях им е изглеждало очевидно.“ – Стив Джобс.

Тази публикация ще се опита да отговори на въпроса защо трейдърите, в контекста на Форекс, се надяват на промяна във валутните курсове.

Икономическата система е съставена от разнообразни теории, опитващи се да рационализират основанията и естеството на промените на валутните равнища. В международната валутна търговия за търговеца е от голямо значение как анализира термина „разменен курс“ на фона на пазара. Всяка една валута по своята същност е продукт, който търговците се стремят да купуват или продават. По този начин вниманието към определена валута (в това число и стойността й) ще се увеличават, ако инвестициите в нея могат да се интерпретират като привлекателни. И обратното, вниманието към нея ще намалява, ако капиталовложението изглежда нерентабилно. В този ред на мисли нещата, които рефлектират върху валутните равнища, са обстоятелствата, които правят една валута да изглежда по-благоприятна от другите. Такова обстоятелство може да бъде с политически, геополитически, макро или микроикономически, или дори от чисто психологически характер.

За да се илюстрира казаното дотук, ето пример за печелене, инвестирайки от закупуване на евро.

Когато човек извърши сделка, при която купува EUR USD, той реално купува евро и се надява, то да поскъпне спрямо долара. Купувайки, например, 10 000 евро при котировка 1.18, той реално ще заплати 11,800 долара.

След 2 седмици, човекът може да продаде своите 10 000 евро и срещу тях да получи 12 500 долара, ако курса евро-долар се покачи на 1,25. Печалбата от примера ще бъде цели 700 щатски долара. Това е прието да се изобразява по следния начин:

EUR 10,000 x 1.18 = US $11,800

EUR 10,000 x 1.25 = US $12,500

Преди човек да стартира своята работа във Форекс, трябва да реши дали желае да купува или продава.

Ако ще купува, това означава, те той ще купи базовата валута и ще продаде другата валута в избраната от него валутна двойка. Този ход означава, че човекът желае базовата да увеличи цената си, за да може да я препродаде в бъдеще за повече пари. Така човек заема дълга позиция. Винаги, когато човек купува е в дълга позиция.

Когато човек реши, че ще продава, то значи той ще продаде базовата валута и ще купува другата валута във валутната двойка, на която се е спрял. С този си ход човек изразява очакването си базовата валута да намали цената си, за да я купи по-евтино. Това е прието да се наименува „скъсяване“ или предприемане на „къса позиция“. Винаги, когато човек продава е в къса позиция.

Всяка форекс котировка съдържа бид (bid) и аск (ask), като bid задължително е по-малък от ask.

Bid представлява стойността, на която един дилър е склонен да купи базовата валута. Това означава, че bid-ът е цената на която трейдъра е склонен да продава.

Ask е стойността, на която валутният дилър е склонен да продаде базовата валута. Това означава, че ask-ът е цената на която трейдърът може да я купи. Разликата между бид и аск цената се нарича спред и тя представя разликата между курс „купува“ (bid) и курс „продава“ (ask).

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *