Форекс графки

До времето на Форекс световната борса е сравнима с класическата механика. Налагайки нови правила, Форекс променя света на бизнеса така, както квантовата механика променя мирогледа на учените за същността на света. Тези два подхода си приличат с това както квантовата механика разглежда нещата от различна гледна точка. Според нея материалната частица, когато я наблюдаваме е частица и щом спрем тя вече е вълна. По аналогичен начин Форекс използва иновативни и нетрадиционни методи, чрез които хората да могат да печелят, докато инвестират.

По принцип графиките изобразяват промените в цената на финансовите средства. Те са най-масовият способ за наблюдение промените на цените. Всяка подробност на техническият анализ се основава върху прилагането на графичен метод. В предвид възможността, по която се изразява цената съществуват 3 типа графики – линейна, бар графика и японски свещи. Те не бива да са повод за отварянето на позиция, а се препоръчва да се извърши комбинация с потвърждаващи знаци на техническия анализ и индикатори.

  1. Линейни графики. Способът на изграждане е да се избере времева единица, например, един час и се нанася точката, която се равняав на цената в края на тази времева единица. Тя може да бъде 1 час, 4 часа, 1 ден, 1 седмица, 1 месец и пр. Когато се сложат точките за отделните времеви единици, те се съединяват и оформят линейната графика. Освен по цените на затваряне тази графика може да се направи и по сродни цени или по цени на отваряне.
  2.  Бар графики. Те съставляват фигури, наименувани барове. В предвид от периода на графиката, бара отразява изменението на цените за определено време. Например, ако графиката е за 1 час, значи че първия бар ще отразява движението на цената за 1 час, а ако е за 4 часа, значи периодът ще бъде 4-часов. Когато един бар се обособи на разстояние от предхождащия го това разстояние се нарича гап. Гапове по начало се наблюдават при акциите, тъй като там пазара не е 24 часа и е реалистично търговски сделки да се уговарят след като е приключила работната сесия и при откриване пазара да започне с гап. При бичия бар съществува повишение на цената, тъй като цената на отваряне е по-малка от тази на затваряне. Във вторият случай, цената на отваряне е по-висока от тази на затваряне, така че втория бар се счита за мечи.
  3.  Японски свещи. Те са най-древният начин за показване на движението на пазара. Те са открити от Мунехисо Хомма през 16 век в Япония. Той е известен търговец на ориз, на който му прави впечатление, че може да се предвижда евентуалната промяна на цената, като се илюстрира с фигури за минал период от време. Търговецът открил, че редуването на фигурите и така успял да натрупа солидна сума пари. В наши дни японските свещи са най-масовото средство за анализиране на пазара. Всъщност те наподобяват на бар графика, но при японския начин на изобразяване се използват различни цветове за изображението насоката на тренда. Бичата свещ е бяла, а мечата е черна. При бичата свещ разстоянието от цената на затваряне до най-голямата цена се наименува горна сянка, а разстоянието от цената на отваряне до най-малката цена се наименува долна сянка. Така стои въпроса и при мечата свещ. Говорейки за свещи е добре да се отбележи, че те позволяват създаване на гапове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *