Форекс википедия

„Бедността идва, ако бягаш от отговорност. Не си измисляй оправдания защо точно сега не можеш да вървиш към своята цел.“ – Джон Рокфелер.

Тази публикация ще опише видовете поръчки на форекс пазара. Най-общо те биват пазарни, с лимит и стоп поръчки.

Всеки търговец е добре да има ясно разбиране за целта на всеки един от тези видове поръчки, за да знае кога и как да ги използва. Когато човек натрупа повече опит в търговията с чуждестранни валута, ще стане по-информиран и ще му бъде по-удобно с различните видове валутни поръчки.

Пазарни поръчки

Пазарната поръчка е вид нареждане, което се изпълнява незабавно и автоматично се превръща в отворена позиция. Този тип Форекс заявка се изпълнява по текущата пазарна цена, която след това се променя в съответствие с това, което се случва на пазара. Пазарните поръчки могат да бъдат използвани и за затваряне на отворените сделки.

Лимитирани поръчки

Както подсказва името, лимитираните поръчки се изпълняват само при определени обстоятелства. Това означава, че трябва да съществуват някои определени условия преди такова нареждане да бъде изпълнено. Поради тази причина лимитираните поръчки са известни още и като отложени поръчки.

За разлика от пазарните поръчки, те не се изпълнява незабавно. Те се изпълняват в най-кратък срок, тоест веднага щом ценовото им ниво достигне пазарната цена. Те са вид чакащи или висящи поръчки.

Стоп поръчки

Стоп поръчките са вид чакащи поръчки, с които може да се спекулира продължително на текущия валутен пазар. Подобно на лимитираните поръчки, стоп поръчките се изпълняват в момента, в който пазарната цена достигне ценовото ниво на чакащата стоп поръчка. Тези поръчки обикновено се използват в стратегиите на Форекс, фокусирани към евентуален пробив.

1) Stop-Loss поръчки

Стоп-загуба поръчките са може би най-важният вид форекс заявки. Това е така, защото поръчките стоп-загуба ограничат загубите, които търговецът може да направи във всяка една сделка.

Стоп-загубата в сделките при продажба винаги се поставят над входната/текущата цена, а Stop-Loss поръчки за сделки с купуване винаги се поставят под входната/текущата цена.

2)Take-Profit поръчки

С поръчката Прибиране на печалбата, трейдърската позиция се затваря автоматично. Тя представлява предварително задаване на някакво ниво на печалба, което е целево. Този вид поръчка е полезна, когато търговецът не следи графиката, за да затвори позицията си ръчно или просто би искал да ограничи емоциите и да си постави ясни търговски цели. Така че, ако пазаът в един момент се обърне срещу него, той вече ще е обезпечил печалбата си и ще излезе от пазара, преди тренда да се обърне срещу неговия интерес.

 

Извод

Важно е да се знае, че поръчките Стоп-загуба в идеалния случай се използват от всички търговци, за да сведат до минимум загубите си при търговия. Да знае човек кога и как да се използва валутните поръчки е един от ключовете към професионалната валутна търговия!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *