Форекс видео урок

„Складовете за пазарни балони не растат от нищото. Те имат солидна основа в реалността, но реалността е изкривена от недоразумения.“- Джордж Сорос.

Кой е Джордж Сорос – велик икономист и трейдър, изключителен филантроп или глобалист, а може би всичко казано дотук, като може да се допълни големия му талант да предусеща успеха му печели огромна слава по целия свят. Легендата за него започва през далечната 1930 година в Унгария, когато в семейство на евреин от средната класа се ражда син, оцелял след фашистките инвазии. По времето на комунистите семейството избягва във Великобритания през 1947 година. Младият Джордж завършва икономика в Лондон и започва своята кариера като финансист. Тъй като консервативна Великобритания не дава шансове на млади икономист, той заминава за Америка, където практикува различни професии.

Неговият успех започва през 1969 година с основаването на Куантум Груп. Компанията започва с първоначален капитал от 4 милиона долара, събрани от рискови инвеститори, което се равнява на днешни 4 милиарда долара заминава за Америка.

Куантум Груп се счита за една от най-успешните компании, които са съществували някога. 1000 долара, инвестирани в нея през 1969 година, биха привлекли цели четири милиона долара през 2000 година. Така фондът достига средна доходност за година, равна на внушителните 37% и съществува цели 30 години.

Най-големия успех на Джордж е спекулирането му във Форекс срещу британската валута през месец септември 1992 година, когато той спечелва 2 милиарда щатски долара. В този момент британската лира губи 14% от своята стойност така Сорос изправя „Bank of England“ на колене. По този начин британския паунд напуска оттогава британците не щат и да чуват за еврото през следващата година Сорос печели нови един милиард долара като Успехът му носи репутация на безпогрешен гуру на Международния валутен пазар. От тогава британците не искат и да чуват за еврото. Всичко, което той казва се следи най-внимателно, всяка клюка за неговите планове, мотивира армия от негови почитатели. Сякаш вече в света няма валута, която да е в безопасност и финансовия пазар вече никога няма да е същия!

Следващите, които пострадват от него са азиатските дракони и тигри по време на разразилата се криза през 1997 година. Само за броени месеци се сриват икономиките на най-напредналите азиатски държави като Малайзия, Сингапур, Южна Корея и Тайланд с около 30%.

От първата половина на 90-те години, Сорос прави инвестиции в Източна Европа и най-вече в Русия. Това, че е твърде уверен му изиграва лоша шега и по време на кризата в Русия през 1998 година той губи 1,5 милиарда долара, инвестирани в дългови ценни книжа. Имиджът му е под въпрос и най-вероятно стремежът му да компенсира загубата го подтиква през 1999 година да обяви наближаващия крах на технологичните компании. Той стартира интензивно продаване на индекса NASDAQ. Прогнозата като фундамент е правилна, но става реалност с две години закъснение и той губи още 700 милиона долара. Той започва купуването на технологични акции и когато компанията фалира, той губи безвъзвратно цели 3 милиарда долара. Силните емоции са прекалени за Сорос и през 2001 година той променя политиката си от рискова на консервативна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *