Форекс България

Благодарение на улесненото кредитиране в наши дни всеки човек може да получи пари, колкото са му необходими. Банките и кредитните компании са достатъчно гъвкави и динамични и предлагат суми, които са без максимален размер. Представяйки документ за собственост върху някакъв актив, кредитодателите до минути или до часове одобряват и отпускат желаната сума вече и по електронен път. Тази публикация има за цел да отговори на въпроса защо в България кредитите са с една от най-високите лихви в света.

Нуждата от интернационално признати кредитни рейтинги се появява с глобализацията на паричните потоци и развитието на спекулативната търговия. Инвеститорите не обръщат внимание от каква националност са ценните книжа или финансовите инструменти. Явления като лични симпатии, антипатии или национализъм остават назад в миналото и единствено големината на доходност и риск са важни.

България е страна, която всеки човек може да предположи, е с много нисък рейтинг и по тази причина кредитите у нас в момента са с Годишен процент на разходите около 50%. И обратното, гражданите в страните с добре развита икономика могат да ползват кредити с около 3% Годишен процент на разходите.

Може да се добави още, че много финансови анализатори преписват вината  за разразилата се световна икономическа криза от 2008 г. и в частност за високата волатилност на Форекс и пазарите на акции и суровини именно на рейтинговите компании.

След тази криза се взима решение да се направи голяма финансова инжекция в банките и да се улесни кредитирането, с цел устойчивост при бъдещи икономически флуктуации. Въпреки това, банките у нас, взимайки опита на американските брокери, които поради алчност отпускат значителен брой кредити, които после няма как да бъдат събрани, прилагат орегулиране на кредитите и отпускат суми само на физически и юридически лица, които доказват, че могат да ги изплатят.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *