Форексе

„Много по-добре е да поемаш големи рискове, преследвайки голяма цел, макар и заплашен от голям неуспех, отколкото да живееш в сивото на сигурността, която не познава, нито победата, нито поражението.“ – Теодор Рузвелт.

Тази публикация цели да опише най-важните качества на трейдъра. А именно:

1. Кураж. Търгуването на глобалния валутен пазар изисква да се предприемат неща, за които понякога се изисква голямо сърце. Интелигентният играч не бива да се оставя да го водят емоции като страха. Според една пословица „Уплашените пари са мъртви“. Прекалено големият кураж също има известни негативи. Съществува още една пословица, която гласи “ Финансовите гробища са изпълнени с безстрашни.“

2. Интуиция. Тя е способност, която много малко играчи признават и още по-малко притежават. Тази рядка способност се развива в резултат на натрупването на качествени и количествени анализи, които несъзнаваното в човек осъществява. Интуицията се развива на принципа на физическата мускулатура в човека и се нуждае от тренировки за своето усъвършенстване. Интуитивните играчи, които изграждат надеждна търговска стратегия, имат потенциален шанс за успешна търговия. С хода на времето те започват да усещат т.нар. пулс на международния валутен пазар и могат да печелят в дългосрочен план.

3. Визия. Макар възприетите от обществото вярвания, прогнозирането на ценовото движение е мит. Интелигентният търговец припознава за своя цел да получи възможно най-добра осведоменост, да си представи, колокото се повече възможности и да се фокусира върху най-реалистичната за печалба в дългосрочен аспект. Професионалният трейдър може да прогнозира движението на тренда в бъдеще. Това става благодарение на развитото с дългогодишен труд разбиране и изградената с времето визия за спецификата на форекс пазара.

4. Дисциплина. Стратегически погледнато тя е важно условие за успеха на трейдъра на финансовите пазари. Придържането към по-малко рисков ливъридж е друго важно условие. Когато човек нарушава дисциплината, той не може да избяга от наказанието си с течение на времето. Една популярна пословица гласи, че „Никой не е по-голям от пазара“!

5. Смелост. Това дали търговецът е решителен е една изключително съществена характеристика. В крайна сметка нещата зависят най-вече от това как трейдърът ще постъпи в Часа на истината.

6. Упоритост. Много малка част от форекс участниците действително се научава да задържи печелившите позиции толкова дълго, колкото е нужно, за да усвои оптималния потенциал от пазарите. Предварителното събиране на печалбите е в следствие на липса на увереност и емоции като страх и несигурност в собствените възможности, план и стратегия, а умението човек да бъде търпелив означава, че човек е достигнал висша класа в трейдинга.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *