Управление на риска във Форекс

„Успешните хора бързо вземат решения и бавно ги променят.“ – Наполеон Хил.

Умението за изчисляване процента на риск в търговския план е ключово за успешното управление на паричните средства.

Всеки човек започва да търгува на Форекс с различен капитал. Докато един търговец има $ 100k, а друг $ 1000, то някой друг може да има дори $ 2.0 милиона за форекс търговия. В наши дни всеки може да участва във валутната търговия. Някой иска да търгува агресивно и определя 5% риск за търговия. Докато някой друг би искал да рискува само 0,5% търговия. Рискът, който ще се поеме е добре да отговаря на личния стил и зоната на комфорт на отделния.

Винаги се използва навременно целевата поръчка Стоп-загуба

Стоповете помагат на търговците да ограничат загубите си, имайки предвид процента на риск, който са склонни да предприемат по време на увеличаване на потенциалната печалба.

Ако човек използва някакъв ценови модел на действие с потенциал 100 пипса печалба, която се дължи на движението на нивата на подкрепа и съпротива, то след това може да напави оразмеряване на печалбата за да се генерира по-голям интерес. Все пак, е добре да се има предвид, че е добре човек да влезе в тази ситуация с ясна стратегия за излизане от пазара, което означава, че той предварително има идея кога да продава, ако пазара се движи срещу позицията му.

Всяка стратегия за управление на парите е за предпочитане да има ясен план за вход и изход от пазара, както в случай на печалба, така и на загуба.

Видове поръчки за затваряне на валутните сделки

Съществуват три вида поръчки, които включват два вида Стоп-загуби:

1 Вариант. Нормалните стопове се задават в определен момент. Например, ако се въведат в 1.3650 и се определи процента на риска, той е най-добре да бъде 2%, на базата на текущата нестабилност. Може да се постави Стоп-загуба на разстояние 100 пипса, а след това може да се търгува, например, с размер на позицията от 1000 единици. Ако пазарът се движи срещу позицията на трейдъра,търговската му позиция ще се затвори при 1.3550. Това ограничава загубата му до 100 пипса или 10 $.

2 Вариант. Той представлява Стоп-загуба с плаващ стоп, който следва от движението на цените. Например, ако цената се движи до 1.3660, а след това спре, то загубата се определя на 1.3560. Всеки път, когато цената се движи, под нивото на Стоп-загубата остават 100 пипса (в зависимост от настройката) извън текущия валутен курс. Ако цената достигне 1.3750, след което падне обратно се гарантира излизане на 1.3650. Ако пазарът пада до 1.3700, а след това се премества в 1.3770, то Стоп-загубата продължава да се движи нагоре. Въпреки това, ако цената падне до 1.3650 или по-ниско, автоматично валутата ще бъде продадена на 1.3650.

За да се активира плаващия Стоп-загуба, просто се щраква с десния бутон и се избира „плаващ стоп“. Плаващия стоп на МТ4 е зададен в точки, така че един пипс = 10 точки (в случай на щатски долари и други двойки се котират с 5 знака след десетичната запетая и JPY двойки с 3 знака след десетичната запетая).

Може би, в този момент е естествено човек да си зададе въпроса как може да получи печалбата си, ако остави търговията си отворена. Наистина, за да се генерира печалба, първо трябва да се затвори търговската позиция. Целевата поръчка за спиране на загубата се използва, за да се предотврати движение на пазара срещу позицията на търговеца. Плаващата Стоп-загуба може да бъде много ефективна техника, особено, ако се използва със значителни пазарни движения.

В този случай, търговците може да използват редовно целевата поръчка Take-Profit за получаване на печалбата. Например, човек може да затвори позицията си, когато спечели 100 пипса, ако това е заложил целево. Той може да направи поръчка за закриване на позицията си на определено ниво на печалба. Ако поръчката е изпълнена, търговията се затваря автоматично.

Важно е да се отбележи, че Stop-Loss и Take-Profit поръчките се поставят и се съхраняват в сървъра на брокера и тези поръчки ще се изпълняват автоматично, дори ако компютърът се изключи. Но функцията за плаващия стоп на платформата MT4 отговаря за това плаващия стоп винаги да се изпълнява правилно и за него платформа MT4 трябва да бъде на линия и компютъра да работи.

3 Вариант. Друга възможна техника, която човек може да включи в стратегията си за търговия е частичната печалба. Това позволява човек да прави частична печалба и да запази сегашната си позиция чрез допълнителни печалби. Например, човек търгува чрез нивата на подкрепа и съпротива. Пазарът прави едно внезапно движение, пробив и цената на валута преминава над движението на 100-пипса, от това, което човек е очаквал. Дори човек да иска да запази позицията си отворена, тя вече автоматично ще се е затворила, за да не рискува печалбата.

Човек може частично да затвори търговията си чрез затваряне, например, на половината от размера на неговата позиция. Също така, не бива да се забравя да се движат Стоп-загубите на останалата част от позицията на ценовото ниво, на което човек е отворил търговията. Използването на тази техника помага на трейдъра да печели повече, без да се страхува, че пазарът ще се движи срещу него и човек ще загуби цялата си печалба. За да се затвори една поръчка частично, се прави двоен ляв клик и се избира силата на звука, когато човек иска да затвори позицията си. След това се кликва върху жълтия бутон в близост.

Управлението на парите се прави за защита на отворената позиция и ограничаване на риска. Всяка търговия ще бъде различна, защото обемът на пазара и нестабилността (волатилността) определят промените на пазара. Човек винаги може да защити своя капитал в риск, изчислен в проценти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *