Суинг търговия

„Парите ще ми стигнат до края на живота, освен ако не реша да си купя нещо.“ – Джеки Мейсън.

Думата „суинг“ (swing) има няколко значения: „люлка“, „потреперване“ или „ред“. Във Форекс контекстта, „люлеещата се“ търговия е най-печелившата, тъй като дава възможност да се търгува с най-изгодната цена. Благодарение на нея може да се държи отворена позиция за периода от два до пет работни дни, за да се достигне максималната печалба, като се има предвид извършването на минимален брой сделки.

Суинг търговията представлява техника, насочена към получаването на печалби от естествените пазарни цикли в рамките на тези няколко дни.

Основните принципи на суинг търговия:

  1. Тази търговия се извършва за период от няколко дни без затваряне на позицията. Този подход значително улеснява форекс търговците като им спестява времето, което иначе биха прекарали зад монитора.
  2. Този вид търговия се фокусира изключително върху средносрочната тенденция. Необходимо е да се определи правилно тенденцията и да се използва задължителната корекция.
  3. Търговията изисква корекция на цените. Намалението на цените обикновено продължава няколко дни (2-3).

4.  Търговия от ниво на ниво:

– определя се тенденцията;

– намира се следващото ниво на подкрепа (support) / съпротива (resistance);

– отваря се сделка с тенденцията на съответното ниво и се поставя спирка.

5. Суинг търговията се характеризира с минимален риск. Благодарение на суинг търговията, намалението на цените е сравнимо с покупката на стоки в магазина с отстъпка или на цена на разпродажба.

6. Суинг търговията се осъществява чрез малък брой сделки

7. Разходите по време на суинг търговията са незначителни, при условие, че е добре развита системата за търговия.

Какво може да се очаква от този стил на търговия?

  1. Минимално време за анализ на пазара (на инструмента 10 мин.). За предпочитане е човек да използва ефективно времето за анализ на пазара, а не в съзерцание на часовника.
  2. Малък брой транзакции на месец (5-10).
  3. Малък брой губещи сделки. Това е в резултат на правото на търговията с тенденцията на нивата и задържане на печеливша позиция.

За какво да се внимава?

  1. Отслабването на дисциплината. Един от малкото недостатъци на суинг търговията е, че поради своята продължителност, човек може да загуби контрол. Тъй като този тип търговия включва работа от порядъка 1 Н – 4Н, той може да поиска да предприеме и така да загуби връзка с пазарната ситуация.
  2. Да не се предприема нищо, което е продиктувано от емоциите. Това може да се случи, когато пазарната тенденция не движи люлката на търговия в желаната от търговеца посока или когато цената за дълъг период от време не може да се измъкне от зоната на консолидация. Подобна ситуация може да продължи от няколко дни до няколко седмици, така че човек е добре да наблюдава множество валутни двойки, а не само няколко.

Целевата печалба в суинг търговията

Равнището на Take Profit трябва да бъде 3-4 пъти по-високо, отколкото на Stop Loss. Ако целта не отговаря на условията, е по-добре сделката да продължи да се държи отворена. При суинг търговията, въз основа на позицията на задържане в рамките на няколко дни, търговецът ще може да улови 50% от партидата при преминаване от половината на разстоянието до печалбата.

.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *