Стратегия форекс

Докато връзката между вниманието и високите постижения остава скрита през по-голямата част от времето, тя рефлектира силно на почти всяко нещо, което се опитваме да направим. Следователно не самия човек, а информацията консумира вниманието на своите получатели. Може да се заключи, че богатата информация създава дефицит на внимание, което пък води до нуждата човек да разпределя вниманието си сред голямото разнообразие от информационни източници, чиито данни ежедневно консумира.

Една от най-популярните стратегии на форекс пазара е Стратегията на търтълите (turtle strategy). В природата съществуват разнообразни видове хищници – леопардът е толкова бърз, че никое животно не е в състояние да му избяга, лъвът изчаква плячката в засада, а крокодилът я причаква с дни. На форекс пазара също важи “закона на джунглата“, в който или печелиш или губиш. Докато едни удрят и бягат, други се приготвят за големия лов с години.

Най-търпеливите форекс участници биват наричани „търтъли“ (turtles). За тези животни се знае, че могат да чакат свръхдълго и са едни от най-големите дълголетници. в този смисъл понятия като търпелив и бавен като костенурка са взаимно заменяеми.

Историята помни случая с двамата приятели и съмишленици Ричард Денис и Уилиям Екхард, които през 1983 година се обзалагат дали трейдърите се създават или се раждат такива. Ричард Денис се обзалага, че с уместна подготовка всеки може да стане успешен трейдър, а Уилям Екхард твърди, че тези способности са наследствено заложени и по тази причина са предопределени.

През месец декември Денис започва един от най-интересните експерименти в историята на Форекс с група от 13 трейдъра. Те не са обучавани и нямат опит, но са изключително мотивирани да спечелят. Ефектът е рекорден, тъй като за четири години резултата е доходност от 80% на година.

Всеки от тях подписва десетгодишен договор за конфиденциалност, с който удостоверява, че няма да предоставя информация, която е придобил пред други хора.

В днешно време по-голямата част от “търтълите” от “първия клас” продължават да печелят от свои и привлечени фондове. Стратегията на “търтълите” е от вида “брейк-аут”- влиза се при пробив на ключово ниво на подкрепа или съпротива и се играе само в посока на тренда. Когато цените “превземат” поредните предварително определени места, стават налични нови позиции. До печалба се стига само при пробив на съществени нива в обратна посока. За игра с подобен стил наистина е нужно “търпението” на костенурка. Подобна кампания трае от порядъка на две-три години.

Основният плюс на стратегията “търтъл”, е че елиминира всички емоции. Целта е определена и се следва, а по-малките ценови флуктуации се считат за маловажни.

Друга голяма група форекс трейдъри имат друг стил на игра. Те се включват във форекс пазара в диапазон от половин минута до пет минути и присвояват  от 10 до 15 “пипса”. Това открадване на пипсове се осъществява поне по 7 или 8 пъти на ден. Те са известни като скалпъри”, тъй като се сравняват с индианци, които за миг свалят скалпа на враговете си при ръкопашна схватка. При подобен тип сделки, както може да се предположи, адреналинът е изключително висок, но резултатите не винаги са задоволителни. Една неуспешна сделка може да “изтрие” 3-4 вече получени “скалпа”. Основното тук е да се улови точния момент на позиционирането. По този начин скалпърът губи фокус между по-големия брой операции с по-малко надеждни сигнали и по-малкия брой операции, но с качествени сигнали. Верният отговор, най-вероятно е по средата.

Около 90% от форекс участниците са просто дей трейдъри. Много от тях желаят да станат “търтъли” или “скалпъри”, но малцина успяват. Хората, които желаят обаче, нямат основание да се отказват, защото щом Ричард Денис успява, значи не е безнадеждно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *