Стратегии форекс

„Цената е това, което плащаш, стойността е това, което получаваш.“ – Уорън Бъфет.

Подкрепата и съпротивата са основна част от повечето стратегии за техническа търговия. Това е един от най-старите инструменти за търговия, използвани в техническия анализ и това е логично. Концепцията за обръщане на цените в близост до нива на подкрепа или съпротива се доказва като изключително надежден метод за търгуване на пазарите.

Има някои различия в начина, по който различните търговци определят нивата на подкрепа и съпротива, но по същество дефиницията е една и съща в света на търговията: „Подкрепата винаги е под сегашното ценово ниво“. Всеки ход, който е на ниско ниво, се счита за подкрепа. Колкото по-ясно е, че суинга е по-нисък, толкова по-силна е нивото на подкрепа.

Форекс поддръжка

Черните линии показват нивата на подкрепа в диаграмата, от началната точка вляво, проектирана в бъдеще надясно.

Съпротивата е точно обратното на подкрепата.

Съпротивата е винаги над текущото ценово ниво. Всяко равнище, при което графиката на диаграмата се покачва нагоре се счита за ниво на съпротива.

Форекс съпротива

Черните линии показват нивата на съпротива в графиката, от началната точка вляво, проектирана в бъдещ период надясно.

След като цената премине през нивото на подкрепа или съпротива, тя автоматично се смята за счупена и вече не се счита за подкрепа и съпротива (черните линии, които не вървят докрай, са такива).

Необходимо е да се разбере, че подкрепата и съпротивата действат като зони в диаграмата, а не като ясни нива.

Например, ако има се наблюдава подкрепа на валутната двойка EUR/USD при 1.0655, това не означава, че трябва да изчакате двойката да достигне това ниво и да купите точно на 1.0655. Вместо това, използвайте зоната около това ниво като зона за подкрепа и търсете купувачи в тази груба зона. В зависимост от това какъв период от време наблюдавате това ниво на подкрепа, зоната може да бъде 10 пипса за графики в рамките на деня и 50-100 пипса за седмичната или месечната диаграма.

Един от начините за увеличаване на вероятностите, че сигналът за покупка или продажба е валиден, е да изчакате края на търговската сесия, преди да влезете в търговията. Много често пазарът може да счупи зоната на подкрепа по време на сесията, но след това ще се затвори обратно над нея в края на сесията. Това е зона на подкрепа, която се осъществява, въпреки че е била нарушена в рамките на деня.

Ето един пример за такъв случай:

снимка

Дневна графика EUR/USD – Цената се счупва под нивото на подкрепа през деня, но се затворя над нея и след това отскача напълно.

Как да търгуваме с подкрепата и зоните на съпротива?

Има много начини, по които подкрепа и съпротива се използват в различни методи на търговия. По принцип съществуват два основни начина, по които може да се търгуват подкрепата и съпротивата.

Търговия при обръщане

Това е ситуацията, при която търговецът чака цената да отмени зоната на подкрепа или съпротива, а след това той влезе отново при отскачането в цената. Първият модел на обръщане или сигнал за потвърждение от показател е допълнителен знак, че търговията ще бъде успешна. Основната предпоставка е, че зоната на съпротива или подкрепа ще се проведе и пазара в действителност ще се обърне.

Подпомагане на съпротивата

Пример за търговия на обратния модел. Двете маркирани зони бяха валидни сигнали, тъй като цената се отклони от подпомагащата област.

Търговия на пробив

Това е обратния модел на търговия. Тук търговецът чака цената да се разчупи на зона на съпротива или подкрепа и след това той да влезе в посока на пробива. Основното допускане е, че зоните на съпротива или подкрепа ще бъдат разбити и тенденцията ще продължи.

Подпомагане на съпротивлението

Пример за търговия с пробив в действие (входна точка в жълто). Намаляването продължава, след като пазарът счупи тенденцията за подкрепа. Обърнете внимание, че зоните за подкрепа и съпротива могат да бъдат изведени и като трендлинията.

Търговска подкрепа и съпротива

Друг чудесен начин да се търгуват зоните за подкрепа и съпротива е да се търгуват пазарите. Отдръпване се случва, ако има съпротива, която е счупена и става подкрепа. След пробива се връща цената за повторно тестване на зоната S / R и се връща обратно в посока на пробива.

Поддържане и издърпване на съпротивата

Общото правило сочи, че счупената съпротива може да стане подкрепа, а прекъснатата подкрепа може да стане съпротива. Възможните изтегляния са високо ефективни входни сигнали.

Сложете целевите стопове Stop-Loss и Take-Profit въз основа на зоните за подкрепа и съпротива.

Получавате заключението – анализът на подкрепата и съпротивата няма никакви ограничения. Можете да разработите цялостна стратегия за търговия, базирана изцяло на търговията със зоните за съпротива в подкрепа. Зоните S / R могат също много точно да определят къде да зададем правилното Stop-Loss или Take-Profit. Просто, ако отворите търговията с позиция на купуване, Stop-Loss трябва да бъде поставен под нивото на подкрепата и  да е по-малка от нивото на съпротивата. Ако държите търговска позиция, Stop-Loss трябва да бъде настроен над съпротивата и да поддържа целевата поръчка Take-Profit.

Спрете загубата и печалбата на целевата подкрепа и съпротива

Спрете загубата и печалбата на целевите равнища на подкрепа и съпротива. Поставянето на поръчки Stop-Loss и Take-Profit въз основа на безплатните индикатори за подкрепа и съпротива, които предлагат някои от брокерите.

Имайте предвид това при търговията с пробиви:

Често пъти пазарът дава така наречените фалшиви сигнали или фалшиви пробиви. За да се предпазят от тях, много търговци са разработили различни начини, по които търгуват с пробиви, всеки от които със своите предимства и недостатъци. Няма един единствен правилен начин как да се търгува изгодно и всеки трябва да избере свой. Просто се опитайте да развиете своя собствена стратегия, търговски подход, да придобиете опит и да станете професионален търговец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *