Стратегии на форекс

Нютон твърди, че гравитацията се дължи на наличието на гравитони. Айнщайн доказва, че привличането между материалните тела се дължи на свиване на пространството около тях. Така Айнщайн не отрича напълно нютоновата физика, а я доразвива. Той отрича само някои нейни постулати.

По същия начин Форекс, произхождайки от традиционната икономическа материя, се базира на някои нейни закономерности, механизми и инструменти, но някои от тях отпадат като неактуални, тъй като ние вече живеем във времето на цифровизацията и общия световен дигитален пазар. Тази публикация ще се опита да опише какво представлява скалпирането в контекста на форекс търговската система.

Скалпирането е един от методите на търгуване с валути. То се осъществя на основата на техническия анализ и припознава за своя главна цел печелене чрез покупко-продажба на валутни двойки за свръхкратки времеви интервали. При този метод се правят поредица от сделки с неголеми печалби. Този метод се характеризира със сравнително малък риск, което го прави много привлекателен за търговците. Най-известната стратегия по скалпиране е едноминутната. Тя е особено подходяща за начинаещите трейдъри. Опитът ще покаже дали е подходяща за конкретния човек и дали отговаря на личността му и разбиранията му. Тя е подходяща за хора, които имат добра способност да се концентрират за продължителен времеви период и изисква от инвеститора да й посвети значителна част от времето си. Тук става въпрос поне от няколко часа всеки ден.

Едноминутната стратегия е от типа „дейтринг“ и се смята за една от най-лесните стратегии във Форекс. Тя представлява отваряне на позиция и цели печалба в няколко пикса, след което позицията са затваря.

От голямо значение за използването на този метод е обема на сделките. Традиционно за скалперът е, че той осъществява изключително голям брой сделки в рамките на един и същи ден (броят им може да бъде дори над 100). Във връзка с този аспект е добре, човек да избере надежден и коректен брокер, ако му допада скалпиращата стратегия. Другите два аспекта са спредът и комисионните. Желателно е да се избере брокер, при който спреда да е оптимално тесен, а комисионните – колкото се може по-ниски.

Разглеждайки този метод е добре да се анализират основните му елементи. Това са времето, в което ще се скалпира, индикаторите и валидността на самата стратегия.

1) Валидност на стратегията за скалпиране: всяка от валутните двойки.

2) Времева рамка на търговската система – графика за период от 1 минута.

3) Индикатори: Stochastic 5, 3, 3 и 50 EMA, 100 EMA, които се намират при Мета Трейдър 4.

4) Предпочитани търговски сесии за използване на скалпиращата стратегия: Лондон, Ню Йорк – характеризиращи се с висока волатилност.

Експертите съветват, когато се стартира стратегията, трейдъра да огледа входните точки и стоповете, които са необходими за редуциране на загубите.

Когато човек разполага с достатъчно свободно време може да изпробва тази стратегия, дори и да се е спрял на друг тип стратегия или да смята, че тя няма да му допадне. Освен това, дори и да не е подходяща за един инвеститор, то поне рискът да се загубят средства е нищожен. Пробвайки я той ще увеличи усета си към пазара, тъй като ще получи опит над нещо съвсем ново. По този начин ще започне да гледа и на използваните от него стратегии по различен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *