Систем форекс

Форекс марж е договорената сума, която е необходима, за да се поддържа сметката за депозиране в частност във валутната търговия, базирана на кредитна основа. Маржът, във форекс контекста, представлява резерв или депозит, който е пряко свързано с размера на търговията. Увеличаването или намаляването на маржа се осъществява според обема на търговията. Процентът на пределния депозит се урежда взаимно между отделния търговец и неговия брокер.

Форекс ливъридж или как се работи с валутния резерв (маржин)?

Преброяване на размера на полетата, необходима за поддържане на отворена позиция за търговия не е никак сложно. Ако брокерът изисква поддържането на 2% маржин депозит, това означава, че търговецът трябва да депозира $ 2000 за сключване на $ 100 000 валутна търговия.

Маржин съотношение (Margin Ratio)

Съотношение Марж също е определящ фактор за съотношението на ливъридж. Съотношение 2% марж изразяват 50: 1 съотношение на лоста (50 ÷ 1 = 0,02 или 2%) и 1% марж съотношение = 100: 1 съотношение на лоста. Това означава, че 1% се изисква да депозира в брой и оставащите 99% ще се финансират от брокера по отношение на размера на търговия.

Маржин изискване (Margin Call)

Използването на маржин във валутната търговия представлява ситуация, когато загубата на търговския подходи за размера на пределния депозит или при загубата с достигане на пределния размер на депозита. В такъв случай софтуерът за търговия на валутния брокер автоматично закрива търговската позиция. Използването на маржин предпазва от загуби, надхвърлящи депозита.

Един пример. Необходим за поддържане на позицията е, например, 2% марж. Един търговец иска да влезе на пазара, търгувайки с валутната двойка EUR / USD:

Наличност в сметката Cash = $ 2300

EUR / USD за търговия с размер = $ 100 000

2% маржин депозит = 2000 $

Това е задължителният минимум, който трябва да се поддържа (т.е. понякога се нарича също употребяван марж)

Наличност в сметката: Cash = $ 300 ($ 2300- $ 2000), т.е. понякога наричан още неизползван резерв.

Нека предположим, че валутната двойка EUR / USD започне да пада, а в края на деня общо изчислява загуба равняваща се на 250 $. В следващата търговска сесия, ако тази загубата възлиза на $ 300 или с други думи, търговецът има вече $ 2000 на разположение в профила си, то $ 2000 са запазили 2% от пределния си депозит. След като загубата е достигнала сумата от $ 300, то балансът в сметката е $ 2000 и ще генерира допълнително обезпечение.

Как да се избегне допълнителното обезпечение?

Като се вземат предвид следните предпазни мерки, търговецът може да се предпази от изискваното допълнително обезпечение. Допълнително обезпечение, може да се избегне чрез депозиране на допълнителна сума в сметката.

Добре е трейдърите да обърнат внимание на факта, че пазара се променя и те могат да предприемат навременни решения в съответствие с динамиката му.

Чрез получаване на обективна информация, свързана с функциите на основната търговия и с помощта на анализ, преди да влезе в търговията, човек може да се предпази от тази тревожна ситуация на риск.

Използването на безопасен (unadventurous) ливъридж означава по-малко излагане на риск или уязвимости.

Експертите съветват трейдърите да избягват да се ангажират с повече бизнес, отколкото могат да бъдат подкрепени от пазара или от наличните средства или ресурси (overtrading) и свръхкредитирането. За предпочитане е да приемат стратегия за диверсификация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *