Работа forex

Това, което очакваме от живота, оформя нашето емоционално изживяване. Ако очакваме хубави и положителни неща, то нашето емоционално състояние ще бъде положително и ще сме изпълнени с енергия. На другият полюс е негативизма –  тревогата ще бъде верен спътник в нашият живот. Ако мислите, че успехът се случва на вас, вместо заради вас – винаги успехът ще ви отбягва, за сметка на други хора. Това допълните ще ви обезкуражи и разочарова, но пък ако винаги очакваме, че нещата ще се развиват по начинът по, който искаме отново може да бъдем разочаровани.

В тази статия ще опиша част от грешни очаквания, които имат много трейдъри –очаквания, които много пъти са главната причина толкова много трейдъри да губят парите си.

1. Печеливш месец е добър месец

Това очакване изцяло моделира нашите емоционална рамка  – нашите емоции ще зависят изцяло от събития ,в които ние нямаме никакъв контрол. Да очакваме добър месец само по себе си не е нещо лошо, но да асоциираме добър месец като месец като печеливш е грешно. Нека да кажем, че следствие на пазарна волатилност, вие сте изпаднали в губеща серия. Виждайки тази негативна серия решавате, че тя ще продължи до краят на месеца. Такова очакване е силно демотивиращо за вашият трейдинга – вече сте позволили на негативни емоции да се настанят във вашето съзнание. Реалността е, че ние не знаем при отварянето на сделка, дали цената ще достигне до нашият стоп или до нашата цел. Когато са ви обзели негативни мисли, вие можете да избягвате трейдинг възможности, които могат да изтрият вашата загуба.

Някои месеци може да ни донесат печалба, а други загуба. В даден месец, можем да нарушим правилата си и въпреки това да постигнем печалба. В друг да реализираме загуба – въпреки, че сме следвали фанатично нашият търговски план.

Нужно е да променим нашите очаквания – добър месец е всеки месец, в който ние сме следвали нашите правила и не сме се отклонявали от тях. Лош ще бъде всеки месец, в който сме прекрачвали нашите правила. Когато асоциираме добър и лош месец спрямо следването на правилата, ние изцяло се фокусираме над процесът, а не над резултата. Нашият фокус ще е насочен  към търсенето на възможности, които отговарят на 100% спрямо нашият план, а не дали ще реализираме печалба или загуба.

Не трябва да поставяме цели в сфери, в които нямаме никакъв контрол – по дефиниция не можем да контролираме пазара, но може да контролираме нашите емоции и нашата дисциплина.

2. За да печели пари човек трябва да бъде постоянно пред екрана

Мнозинството от трейдърите смятат, че за да правят пари трябват да прекарват много време пред мониторът – колкото повече време прекарват пред него, толкова повече пари ще правят. Това твърдение е далече от реалността. Това твърдение граничи с работническият манталитет – трябва да работите от 9 часа до 5 часа,  за да си заслужите заплата. Много хората асоциират този манталитет и с трейдинга.

Няма абсолютно никаква корелация между времето прекарано пред мониторът и парите, които ще правите. Реалността е, че колкото повече време оставят пред мониторите толкова по изкушени ставате да влезете в позиция(отново същият работнически манталитет, когато не са в сделка трейдърите си мислят, че бездействат). Когато вие започвате да се изкушавате да влезете в сделка, вие ще предизвикате сделка. Ще решите, че това е добра възможност – въпреки, че търговският ви план е на друго мнение.

Ние сме трейдъри и ние правим пари не просто защото влизаме и излизаме от сделки, а защото следваме дисциплинирано нашият търговски план. Нашата работа е да чакаме пазарът да създаде трейдинг възможност, която напълно съответства на нашия план – нашите правила. Ние търгуваме вероятности – всяка възможност има определяна вероятност за печалба. Голяма част от възможностите с голяма вероятност се случват когато пазарът е най-активен, така че няма нужда да стоите пред мониторите 24 часа и да предизвикате сделки.

Вие можете да правите пари като прекарвате по 1 час пред монитора и да правите същите пари, ако прекарвате по 8 часа.

3. За интелигентните играчи трейдингът е професия

Това е поредното грешно очакване, което може да ви обезсърчи. Много начинаещи трейдъри мислят, че форекс трейдинга е схема за правене на лесни и бързи – може би те базират това грешно очакване изцяло на техният демо опит. Да очаквате да се издържате от трейдинг, докато сте още новаци е нереалистично очакване.

В даден момент когато станете печеливши трейдъри отново не можете да очаквате, че ще се издържате от вашият трейдинг. Причината за това е серия от фактори – нямате контрол над пазара, сумата на вашите месечни разходи и какъв е наличният ви трейдинг капитал. За да се издържате от трейдинга, вие трябва да разполагате с огромен капитал. Защо? Най-добрите трейдъри в света правят средно по 5% увеличение на месец – какво става, ако този месец не реализирате печалба и трябва да платите сметките си? Вие ще вземете пари от вашият трейдинг капитал – когато вие намалявате този капитал, няма да можете да позволите на паричното ви управление да работи. Вашата цел е да увеличавате вашият капитал, а не да го намалявате. Затова имате нужда от голям капитал и вашите месечни разходи да са нищожни спрямо него за да имате възможността да го увеличавате – и да се издържате. Има много успешни трейдъри, които използват трейдинга като допълнителен начин за увеличение на техните месечни доходи.

Вашите очаквания трябва да са свързани с това, че ако инвестирате вашето време, енергия, пари и усилия за да научите нужното, в даден бъдещ период можете да станете печеливш трейдър. Трейдингът е процес, не е резултат – трябва се фокусирате върху вашата дисциплина и следването на правилата, а не че трейдингът може да плати месечните ви сметки.

Ако направите нужното, то в даден бъдещ момент вие наистина можете да очаквате да се издържате от вашият трейдинг, но до тогава ви чака тежка работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *