Пълзяща средна

Пълзяща средна (Moving Average или за по-кратко MA) е технически индикатор, който създава непрекъснати актуализации за средната цена. Тази публикация ще се опита да опише накратко най-важните неща, свързани с нея.

Тази средна стойност обхваща определен период от време, който може да бъде 20 минути, 5 дни, 10 седмици или всеки друг определен период по избор на търговеца. MA е доказано, че е полезен, надежден и обективен инструмент, който позволява на търговците да повишат броя на печелившата търговия с лекота.

Moving Average

Съществуват различни видове Moving Average

Преместването на пълзящата средна може да бъде оценено по различни методи. Например за 5 дни простата пълзяща средна (Simple Moving Average или накратко SMA) се добавя към простите 5 последни цени на затваряне на деня и след това се разделя на пет общата стойност за създаване на точни данни. Средната стойност се използва за формулиране на потока в една линия.

– проста пълзяща средна за n периода.

– съответната цена за всеки период.

– брой периоди.

Професионалните търговци работят с две или три прости пълзящи средни, като всяка е за различен брой периоди, например: SМА9 = 9 и SМА14 = 14, SМА16, като 9, 14 и 16 са периодите от време. Точката на пресичане се възприема за сигнал за смяната на тренда.

Друг често срещан тип е експоненциална пълзяща средна (ЕМА), чието изчисление е сравнително по-сложно. При ЕMA по-високото тегло при най-новите данни се използва, за да разбере дали има покачване или спад в посоката на движението. Детайлното разбиране за неговото изчисляване е от съществено значение, макар че общите системи с диаграми оценяват стойността на EMA автоматично.

Как се използва Moving Average?

Типичната дължина на МА се състои от 10, 20, 50, 100 и 200. Тези дължини могат да бъдат приложени за срока на всяка графика (за минути, седмици, дни или месеци) на базата на търсенето на търговеца. Избраният период с дължина или време. МА има кратък период от време (който се използва за изчисленията).

Регулирането на дължината на пълзящата средна въз основа на данните може да прави точни бъдещи сигнали и да доведе до по-добри резултати. Добре е човек първо да се увери, че са оптимизирани настройките на неговата пълзяща средна.

плъзгащи се средни

„Кросоувър“ (Crossover) е интересна стратегия, която може да се включи, когато се използва MA. Когато цената се пресича под или над пълзящата средна МА, тенденцията е известна като „кросоувър“. По същия начин, когато по-кратката МА минава над другата МА осигурява сигнал за покупка, което показва, че тенденцията е на път да се измести и това се нарича „Златен кръст“.

От друга страна, ако по-късата МА остава под втората МА е налице сигнал за продажба, като се демонстрира низходящ тренд – това е известно като „Смъртоносен кръст“. Търговците, също така, използват Moving Average като посочваща нивата на подкрепа и съпротива.

В допълнение, търговците използват Moving Average в съчетание с други инструменти на техническия анализ като ценови модели за действие, анализ на тенденциите или други форекс показатели.

Защо е добре да се използва Moving Average?

Пълзящата средна стеснява възможностите на графиките и предлага по-добро разбиране за предстоящите тенденции. Ако пълзящата средна е под ъгъл, то тогава цената ще се повиши, а когато тя отива надолу цената ще падне. Когато тя се движи в хоризонтално означава, че цената ще бъде в диапазона. Въпреки това е важно да се знае, че едно евентуално забавяне на пълзяща средна, ще доведе до това тенденцията на пазара да се промени поради концепцията за усредняване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *