Приложен форекс

„Най-богатите хора в света търсят и изграждат мрежа, всички останали търсят работа.“ – Робърт Кийосаки.

Market Depth е способността на пазара да се поддържат сравнително големи пазарни поръчки, без това да се отрази на цената на ценните книжа. Това визира общото ниво и ширината на отворените поръчки и обикновено се отнася за търговия в рамките на индивидуалната сигурност.

Например, ако на пазара не е налична „дълбочина“, няма да има достатъчен обем на чакащи поръчки.  Дълбочината на пазара е тясно свързана с ликвидността и обема в рамките на сигурността, но това не означава, че всеки дисплей, показващ голям обем на сделките е с добра дълбочина на пазара. Винаги е възможно да има дисбаланс на поръчките, който да е достатъчно голям, за да се създаде висока волатилност, дори и за акциите с най-високи обеми. За големите борси в САЩ е било взето решение да се увеличи общата дълбочина на пазара, както е видно от намалената значението на маркет-мейкърите позиция, необходима в миналото, за да се предотвратят евентуалните дисбаланси.

Дълбочина на пазара (DOM)
 
 

Дълбочината на пазара (DOM) е мярка за броя на отворените поръчки купува и продава за определени ценни книжа или валута при различни цени. Дълбочината на пазарната мярка предвижда посочване на ликвидността и дълбочината на тези книжа или валута. Колкото по-висок е броят на поръчките за покупка и продажба, толкова по-висока е дълбочината на пазара. Дълбочината на пазарните данни е известна също със своя начин на визуализация, тъй като той показва, чакащите на опашка поръчки за ценните книжа или валута. Тези данни са достъпни от повечето борси срещу заплащане.

Как да се направи пробив в дълбочината на пазара (DOM)?

Дълбочината на пазара също се отнася до броя на акциите, които могат да бъдат закупени на определена корпорация, без това да причини покачване на цената. Ако има голям брой купувачи и продавачи за закупуване на определени акции това обикновено не води до забележими движения на цените на акциите.

Способността на даване на гаранция за усвояване на поръчки купува и продава на пазара става без цената на акциите рязко да се движи в една от двете посоки. Дълбочината е тясно свързан с ликвидността на пазара. От дълбочината на пазара може да се очаква да се усвоят по-големи поръчки купува и продава преди поръчките да повлияят на движението на цените. Като цяло, дълбочината на пазара ще има по-висок брой оферти със запитване поради засилената конкуренция между участниците на пазара.

В дълбочината може да има дълъг списък с купувачи и продавачи на различни цени в заповедната книга. Това е добре за инвеститорите, защото това означава, че пазарът не зависи от всеки производител на пазара, за да се осигури адекватна ликвидност.

Дълбочината е особено важна за институционалните инвеститори, които редовно трябва да купуват и продават големи количества. Много по-лесно за една институция е да търгува, когато има силно развит пазар, без да изразява своите намерения.

Market Depth

Много важен тип брокери, за които не се говори много, се наричат Market Depth и те са пряко свързани с дълбочината на пазара. Тя представлява различните ценови нива и показва как търговските обеми могат да се изпълняват при дадено ниво на цените. Обикновено по-ниските обеми са на разположение в близост до сегашното равнище, а по-далечните от сегашния темп обеми се увеличават.

За целта ще изберем контрагент за нашата търговия (например – „JPM“ е съкращение от JP Morgan, “ BNP“ означава BNP Paribas и „GSI“ е Goldman Sachs International). В случай, че търговията с маркет-мейкър брокер или с брокер на ECN / STP, който има само един доставчик на ликвидност винаги ще имате един и същ контрагент – маркет-мейкъра, с които ще имате високо конфликт на интереси, и те няма да ви позволи да се правят пари на финансовия пазар. Затова ключът към печеливша търговия е да има посредник, който избира сред голяма част от доставчиците на ликвидност и винаги избира най-подходящ.

Тук можете да видите как цените се движат в на пазара. Ако някои високи обем поръчки идват на пазара, те се изпълняват в зависимост от дълбочината на пазара на по-високо или по-ниско ниво на цените в зависимост от вида на поръчката (кратко / дълго) и в общи линии е необходимо, за ликвидност на сегашното ниво на цените. Това е, което причинява движението на цените на пазара.

Разходи за изпълнение (приплъзване)

Приплъзването е често срещано нещо, което вие ще получите с всички видове брокери, особено, когато се опитвате да се изпълни големи обеми в десетки или стотици много (поради дълбочината на пазара), или ако търговията с период от Стабилните показатели – просто защото на латентност, тъй като пазарът се движи изключително бързо. Слипидж силно зависи от качеството на доставчиците на ликвидност, а също и на технологията, която брокера използва.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *