Пазара на злато

„Ако чакате да дойде правилният момент, ще чакате дълго.“ – Робърт Кийосаки.

В условията на растящи рискове в глобалната икономика, все повече и повече инвеститори инвестират в злато и други благородни метали. Дори милиардерът Джордж Сорос ( макар, че през последните години, през повечето време се посвещава на благотворителност) се завръща в управлението на активите и започва да инвестира в злато. Съществува значителен брой фирми, свързани с пазара на злато и други активи, които са свързани с благородни метали.

Сорос става известен като успешен инвеститор, който е направил огромно количество впечатляващи инвестиции. Сред най-известните му трофеи в неговата дългогодишна кариера на форекс инвеститор са следните:

Откриване на къси позиции по двойката GBP / USD през лятото на 1992 г. на фона на надценената според очакванията британска лира. Още през септември, следвана от падането на последната, Сорос печели около 1 милиард долара.

С откриването на дълги позиции с валутната двойка USD / THB (където Сорос прави залог срещу Тайландския бат) през пролетта на 1997 г. в очакване на началото на финансовата криза в Азия. Финансистките прогнози се сбъдват, а през лятото на същата година, Тайландския бат започва да пада бързо, а от началото на 1998 г., печалбата на Сорос вече надхвърля 750 милиона щатски долара.

С откриването на дълги позиции с валутна двойка с японската йена донася на милиардера нова голяма печалба. Той предвижда скоростта на понижение на японската йена през ноември 2012 г. в очакване на стартиране на пълномащабна програма на количествени улеснения от страна на Японската Централна Банка, която ще доведе до отслабване на йената. Сорос довежда това начинание до успешен край, а от пролетта на 2013 г. доходите му от сделката вече са около 1,4 милиарда долара.

Прави впечатление, че дори и сега с прогнозите относно цената на златото, Сорос има добри шансове за успех на фона на нарастващите рискове в световната икономика, проблемите в Китай (забавяне на растежа, отливът на капитали, узряване на конфликт в политическото ръководство), политическите различия в Европа и т. н.

Може да се научи повече за това как човек може да се възползва от растежа на цените на златото и други благородни метали като инвестира в следните проекти:

  • Златни монети, кюлчета.
  • Стратегията на „Прешъс Металс“.
  • Структурирани продукти върху растежа на акциите на една от най-големите световни компании за добив на злато – AngloGold Ashanti.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *