Онлайн котировки форекс

„Където са приятелите, там са и парите.“ – Квинтилиан.

Тази публикация има за цел да опише основните фактори, които допринасят за забележителния растеж на валутния пазар.

Глобалният пазар на чуждестранна валута ще остане активен и ще продължава да увеличава размера на своята търговия. Темповете му на растеж са значителни, като размерът и ширината на пазара започват драстично да се разширяват, след като валутните курсове се превръщат във фиксирани от свободно плаващи в началото на 1970-те.

Центрове на форекс търговията, продукти и силата на звука

В момента почти две трети от всички активности във валутната търговия могат да се видят само в три основни търговски центъра. По реда на цялостното значение на обема на валутната търговия, тези центрове се намират в Лондон, Ню Йорк и Токио.

Всеки работен ден, оборотът на валутния пазар се оценява на над $ 5.5 трилиона. Това го прави най-големият финансов пазар на планетата. Валутите с най-висока търговска активност в тези финансови центрове включват щатския долар, еврото, японската йена и британската лира. По-малко активни валути, които се търгуват са швейцарския франк, австралийския долар, канадския долар и новозеландския долар. Списък на валутните продукти, с които се търгуват дневните обеми на форекс търговията са, както следва:

  • Валутни суапове: $ 2,5 млрд.
  • Спот сделки: $ 1,9 млрд.
  • Форуърди: $ 0,7 млрд.
  • Валутни опции: $ 0,4 млрд.

Ръстът на валутния пазар се увеличава драстично

Пазарът на Форекс се разраства постоянно, откакто валутните курсове започват да изплуват в началото на 1970-те. Това може да се види чрез преглед на увеличението на дневния оборот на пазара, което се отчита през следващите години, както следва:

1977 г. – $ 0,5 млрд.

1987 г. – $ 0,6 млрд.

1992 г. – $ 1 млрд.

2001 г. – $ 1,5 млрд.

2007 г. – $ 3 млрд.

2010 г. – $ 4 млрд.

2013 г. – $ 5,3 млрд.

2017 г. – $ 5,5 млрд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *