Онлайн графики

 

Хармоничната търговия е интересна тема, но нека започнем от самото начало. „Гартли“ (Gartley) е виден технически анализ, който разглежда конкретни модели на корекция. Един от тях носи името си и до днес: моделът на търговия на „Гартли“. Целта на тази статия е да покаже различни подходи към техническия анализ. 

С течение на времето оригиналният модел на „Гартли“ претърпява известни промени. Техническият анализ във вида, в който го познаваме, постепенно се променя.

Помислете, например, за персоналните компютри. Няколко десетилетия назад техническият анализ се състоеше от графики с писалка и хартия – ценови действия, получени от истински хора, които купуват или продават. Говорейки за ценови действия, хората използваха стриктно стратегии за действието на цените. 

Ще разберете, че някои от тях са просто забележителни. Както видяхте от предишните ни статии, ние правим всичко възможно, за да ви покажем цялата картина. Смятаме, че това е най-добрият подход, ако искате да разберете как мислят и други участници на пазара. Това ще ви помогне да разберете по-добре пазара като цяло.

В днешно време суперкомпютрите използват сложни алгоритми за търговия. Те купуват или продават финансови продукти за част от секундата. Те четат новините в един и в същия момент предприемат стотици или повече сделки. Никой човек не е в състояние ад направи това.

По този начин търговията се променя и това променя подхода към търговията. Начинът, по който търговците използват технически анализ също се променя и ще продължи да се променя заедно с бъдещите технологични промени.

Хармоничната търговия, както я познаваме днес, произлиза от модела на „Гартли“. Както в случая с „Теорията за вълните на Елиът“, през последните години, методът се използва на фондовия пазар. Ако приложите същия принцип на  „Гартли“, обаче, в оригиналния му вид към днешния Форекс свят, резултатите ще се различават.

Това е нормално. Променливостта варира, а пазарът в наши дни е много по-голям. Макар че тя отразява човешкото поведение, се „разрежда“ от огромния брой сили, които водят до движения на цените. За това през 1950 г. поведението на тълпата е било много по-лесно да се предсказва.

Определяне на модела на  „Гартли“

Значението на оригиналния модел „Гартли“ идва от системата за управление на парите. Управлението на парите с този модел дава възможност за 1: 3, 1: 4 или дори повече като съотношение риск-печалба.

Когато мислите за хармонична търговия, помислете за нивата на корекция. На първо място, в една бича настройка, определете силна меча тенденция. Ценовото действие трябва да се вижда малко.

Ако искате да използвате подход Фибоначи и Гартли, не търсете суинг над 61,8% по-ниско от предишния ход. Серията от по-ниски върхове преобладава. „Биковете“ изглеждат сякаш са в капан.

 „Гартли“ маркира този сегмент като АВ. Най-дългият в модела. И тогава изведнъж биковете хващат оферта. Това е BC сегментът.

Откъде знаем това отразяване? Отговорът идва от характеристиките на AB: ниските серии се разрушават от BC сегмента.

Обикновено, когато се случи BC, търговците започват да покриват своите къси позиции. Когато свърши краткото покритие, ВС завършва.

Това е мястото, където търговската търговия на „Гартли“ навлиза. Той забеляза, че,
докато приключи преместването на BC, цената вижда малък спад между 33% и 50% от дължината на BC. Това е входното място за дълга търговия.

Понижението придобива смисъл от поведението на тълпата. Мечите позиции, които пропуснаха спада на AB, изчакаха смислено изтегляне (BC), за да продадат в кратка позиция.

А

Този малък спад след завършването на сегмента BC води до влизането на дългата страна. Буква B дава резултат от загубата на стоп и 1: 3, 1: 4 съотношение риск-печалба.

Не е случайно съотношението риск-печалба да е толкова голямо. Това показва, че моделът не работи много често.

Поради това, с течение на времето, различни технически анализатори направиха промени в оригиналния модел на „Гартли“ и така се появява хармоничната търговия.

„Гартли 222“

Лари Песавенто пома оригиналната работа на Gartley на ново ниво. Благодарение на него моделът „Гартли 222“ е добре познат хармоничен модел днес.

Методът „Gartley 222“, както е описан от Песавенто, извежда името му от стр. 222 от книгата на оригиналния й автор Харолд Гартли (Harold Gartley).

Ето някои особености на този метод:

  • Три от четирите сделки завършват с печалба.
  • Съотношението риск-печалба е по-голямо от 1: 4.
  • Търговците в крайна сметка използват тенденцията, като не вдигат върха или дъното.

Най-опростеното представяне на модела „Гартли 222“ изглежда така:

B

Песавенто разработва следните правила за него:

  • 75% от времето, преместването от А ще завърши на D при около 61.8% -78.6% с корекция на XA разстоянието.
  • 25% от края на D ще бъде 38,2%, 50% или 70,7% от XA разстоянието.
  • AB = CD
  • BC = 61,8% * AB или 78,6% * AB

Освен това Песавенто установява, че понякога правилото AB = CD дава целева цена, която се простира отвъд точка X. Когато това се случи, движението ще продължи в същата посока.

Освен това, когато AB = CD дава целева цена около точката Х, най-често се образува двоен или троен модел.

Докато подходът на Песавенто  е явно крачка напред към хармоничната търговия, това все още не е достатъчно. Все още има много място за интерпретация.

Скот Карни и хармоничната търговия 

Карни (Carney) е ученик на Песавенто. Той не обича да оставя много възможности за нивата на корекция, така че работи върху намирането на по-добър подход.

Подходът на Карни за хармоничната търговия е оповестен в началото на века. Подходът му използва специфични съотношения между модела на Фибоначи и модела на Песавенто „Гартли 222“.

Например:

  • В = 61,8% от XA
  • BC <161.8%
  • AB = CD

Правилата за хармоничната търговия започват да изглеждат така:

° С

Това е основата за модерната хармонична търговия. Буйни пеперуди, мечки и раци и т.н. Самата дефиниция на тези модели се дължи на подхода на Карни към оригиналния модел на „Гартли“.

В наши дни автоматичните софтуери спомагат за възходящи или мечи модели на „Гартли“. Освен това, на платформата MT4 и други платформи за търговия, звукова аларма сигнализира, когато се появи такъв модел.

Търговците е добре да знаят, че хармоничните модели работят най-добре със стабилна система за управление на парите. Преди да определите целта, трябва да се справите с потенциалната загуба.

За тази цел съотношението риск-печалба помага на търговците да оцелеят на пазара. Вярвате или не, първата задача е да сте сигурни, че сте там, за да търгувате. След това, за да реализирате печалба.

Търговците трябва да разберат какво кара пазара на Форекс да се движи. Каква е причината за движението на цените? Търговците на дребно не причиняват тези движения.

Статистически, само около 6% от дневния оборот на Форекс представлява транзакции на търговци на дребно. Останалите идват от високочестотна търговия, сливания и придобивания, брокери, доставчици на ликвидност, търговски и централни банки и др.

Поради това търговците се нуждаят от стоп загуба за всяка сделка. Освен това съотношението риск-печалба също има голямо значение. Хармоничните модели осигуряват и двете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *